Släktingen: Jag märkte ingenting

Foto: ALN
TRAV

På onsdag inleds rättegången mot travtränaren Åke Svanstedt.

En av de som kommer vittna för Svanstedt är hans brorson - Mikael Svanstedt.

– Jag kan inte tänka mig att Åke är skyldig, säger han.

Mikael Svanstedt jobbade hos sin farbror Åke för sju år sedan. Nu har han slutat med travet och jobbar i stället med skogsmaskiner.

– Jag har jobbat med trav i hela mitt liv och tröttnade till slut. Jag vill inte vara stalldräng hela livet och därför valde jag att sluta. Jag trivs bra med mitt nya jobb.

Rättegången mot Åke Svanstedt inleds på onsdag och då kommer Mikael Svanstedt medverka. Mikael har inte sett att stjärntränaren använt el, så kallad grisfösare, på sina hästar.

– Under den tiden jag var där så märkte jag ingenting av det. Jag kan aldrig tänka mig att Åke använt det.

Vad tror du om utgången av rättegången?

– Det vet jag inte något om, men det ska nog gå bra.

Hur bra kontakt har du med Åke i dag?

– Vi bor rätt så långt ifrån varandra nuförtiden så vi ses inte så ofta. Vi brukar vara ute i skogen och jaga ibland, säger Mikael Svanstedt.

FAKTA

Rättegången

I fem dagar (25-27 november, 30 november-1 december) kommer rättegången mot travtränaren Åke Svanstedt, hans försteman Glenn H Persson samt förre lärlingen Carl Johan Jepson, att äga rum i Skaraborgs Tingsrätt i Lidköping.

Åke Svanstedt, Glenn H Persson och Carl Johan Jepson står åtalade för att ha använt otillåtna träningsmetoder där hästarna enligt anklagelserna ska ha utsatts för elchocker.

Förutom förhör med de tre åtalade dag ett, så är 28 vittnen kallade dag två-fyra. Tio av vittnena är kallade av åklagaren och 18 är åberopade av de tre åtalade. Rättegången avslutas med slutpläderingar 1 december.

Källa: Kanal 75