Vittnet: Ångrar inte att jag ställde upp

Foto: URBAN ANDERSSON
Disa Zetterman.
TRAV

För snart ett år sedan trädde Disa Zetterman fram i TV4 och anklagade Åke Svanstedt för djurplågeri.

Nu är hon ett av tio vittnen i rättegången som inleds i slutet av november.

– Jag är mer intresserad av att STC ska agera än att de ska få ett fängelsestraff, säger hon till Trav365.

I december i fjol gick Disa Zetterman och Tomas Pettersson ut i TV4 och berättade att de sett hur hästar i träning hos Åke Svanstedt fått elchocker med grisfösare. Både Disa och Thomas har varit anställda hos Svanstedt.

Efter programmet inleddes en förundersökning mot Åke Svanstedt och åklagaren beslutade att åtala Åke Svanstedt för anstiftan till djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen. Även förstemannen Glen H Persson och Carl Johan Jepson, som tidigare arbetat hos Svanstedt, åtalas för medhjälp till djurplågeri.

Ett av vittnena

Den 25 november inleds rättegången och Disa Zetterman kommer att vara med som ett av åklagarens vittnen.

För henne är det en ovan situation och hon börjar bli lite nervös.

– Leif Silbersky är inte en så rolig person att träffa. Men det är bara att säga som det är. Han har säkert tagit reda på massa skit om mig. Jag har ingen erfarenhet av sådant här men det har Silbersky. Så där har de lite övertag. Men jag får ju skylla mig själv när jag ställde upp. Än så länge ångrar jag inte att jag ställde upp, men om det inte hände något skulle jag göra det, berättar hon.

Travsporten granskas

Om rättegången kommer att sluta i en friande eller fällande dom har hon svårt att avgöra.

– Jag är mer intresserad av att STC ska agera än att de ska få ett fängelsestraff. Åke har för mycket pengar för att man ska kunna röra honom. Jag vill att det ska bli ett stopp på det som händer. Men jag tycker att det är bra att sporten granskas mer nu än den gjorde tidigare, säger Disa Zetterman.

Sedan hon gick ut och berättade har hon varken pratat eller mött Åke Svanstedt.

– Det känns inte så farligt att träffa honom, det är mer han som är i en position att det vore dumt att säga något till mig. Då tror jag mer att det är någon i personalen som kommer att säga något. I början var det mycket skriverier på forum om mig, men nu har det lugnat ner sig.

Efter anklagelserna mot Åke Svanstedt har personalen gått ut med ett brev där de intygar att de aldrig har sett någon häst strömmas med el hos Åke Svanstedt.

– Men jag vet att en del som skrivit på vet att det här har hänt. De vet vad som har hänt men säger inget. Jag hoppas bara att sanningen ska komma fram och att de ska förstå allvaret, säger hon.

FAKTA

Mer om rättegången

25–27 november samt den 30 november–1 december pågår rättegången i Skaraborgs Tingsrätt i Lidköping mot travtränaren Åke Svanstedt, hans försteman Glenn H Persson samt förre lärlingen Carl Johan Jepson.

Tio vittnen är kallade av åklagaren och 18 är åberopade av de tre åtalades advokater. Försvaret har till exempel kallat travtränarna Stig H Johansson och Stefan Melander.

ARTIKELN HANDLAR OM