Luddes överfall är årets frispel

Nybrink om Kolgjini ochb helgens V75

TRAV

Känslor – tårar och ilska.

Trots att det blev småslantar på V75.

Kalmars omgång bjöd på en rörd tränare, en bedrövad kusk.

Och på Lutfi Kolgjini, ibland älskad, nu ifrågasatt.

Till att börja med var det lugnt runt Kalmars fina travoval. Ingen gnällde på banan, inte ens Lutfi ”vad är det här för jävla potatisåker?” Kolgjini höjde rösten. Han vann V75-1 med omgångens största favorit, fyraårige Robin K. Hästen såg lite stressad ut före start men efter en säkerhetsstart bar det av till front efter 400 meter.

Sen gjorde Kolgjini en ”Kolgjini”. Han bara körde, med typ högra långfingret utsträckt utan att se sig om … Full fart, 1.12 första 1?000. De andra struntade han i. Robin K. var i mål redan 400 kvar. Då vinkade Lutfi ungefär som Zlatan i reklamfilmen, med vänster hands fingrar – bakåt, bye bye, och vann överlägset på 1.12,3/1?640 auto. Det var ingen bluffseger.

I V75-2 var det de galopperande hästarnas marknad; flera av de betrodda hoppade bort sig tidigt: Paris Rhode, Estancia, Elle de Mai, Sanne Rivner. Jörgen Sjunnesson och S.H.T.’s Playmate märktes knappt men vann ändå från rygg på ledaren. Okej.

Hårt betrodda Queen of Rock gav sig sedan Peter Ingves kört som om han satt bakom Copiad. Jaja Peter, man ska tro på sin häst.

Saga med lyckligt slut

Tårarna kom i V75-3. Dan-Åke Olsson kämpade mot gråten. Hans bästa kompis, tolvårige Skogans Joker, gjorde sin sista start på hemmabanan. Det var som en saga med lyckligt slut. Hästen vände ut och in på motståndet trots bakspår på kort distans, small runt och förbi, och Dan-Åke lyckades bättre än jag med att hålla tårarna borta. Snörvel, snyft, så här fin kan travsporten vara, fjärran från rättegångar om djur­plågeri och grisfösare.

Kolgjini gjorde ännu en ”Kolgjini”

Med Sebastian K. i V75-4 gjorde Kolgjini ännu en ”Kolgjini”. Han körde till spets och pinade de andra med hög fart. Den tänkta konkurrenten Trotteur hamnade utvändigt ledaren. Ni minns kanske mitt ordspråk?

”Få hästar vinner från dödens när Kol­gjini sitter i spets”.

Fråga Trotteur om han skriver under. Löparen Sebastian K. vann lätt. Mycket lätt.

Nellie Vingboons spikade jag. Hon vann V75-5 för Per Fromell utan att vara som bäst. Via tredjespår till positionen först i andraspår, idiottryck på sista bortre (hon får alltid en massa onödigt stryk) men ändå lätt undan. Kan man annat än älska en sån fajter?

Kul att Fromell fick vinna på V75 igen. Mångfald är en bristvara i svenskt trav, en akut bristvara.

En dålig karikatyr på sig själv

Avslutningen av dagen, V75-7, var inte så kul. Lutfi Kolgjini kännetecknas ofta som en frisk fläkt, ett nödvändigt ont, en kille som rör om i grytan. Vi gillar honom för det.

I V75-7 var han en dålig karikatyr på sig själv. Hans överfall på Jenny J Karlsson och Hoity Toity Face måste klassas som årets frispel. Du behöver inte leverera i alla lopp, Ludde.

Nu vann visst Hanoi och Adielsson tog en dubbel i DD-loppen. Grattis. Men det är inget vi lägger på minnet. Vi minns bara stackars lilla Jenny som mötte en ful gubbe en lördagskväll i Kalmar.