Först bestulen – sedan blev Opalen historisk

Foto: KANAL75
TRAV

Ingen annan häst har vunnit det italienska storloppet Palio dei Comuni tre gånger.

När Opal Viking gjorde det på söndagskvällen var det aldrig någon diskussion om var ära, pokaler och pengar skulle hamna.

– Idag var han fantastisk. Rycktussarna kvar i öronen och allt. Han är Europas bästa häst just nu. Jag är så glad, på en 100-gradig skala... minst 220!, jublade tränaren Nils Enqvist.

"Opalen" tog sig enkelt till final via en övertygande försöksseger där körande Roberto Andreghetti fick titta långt efter konkurrenterna. I finalen startade han från innerspår med de övriga försöksvinnarna, italienske Filipp Roc och Lutfi Koljini-tränade Garland Kronos med Daniel Olsson i sulkyn närmast. Via en oerhörd rusning 1.02-tempo ut ur starttarmen lyckades Opal Viking behålla ledningen och när värsta motståndaren Garland Kronos galopperade i samma veva var loppet i princip över.

Kolmårdens stolthet behövde bara jogga 1.12,5 hela distansen för att bärga segerchecken på 540 000 kronor.

– Han är verkligen unik. Att göra det på det här sättet, gång på gång. Och vid den här åldern! Det är imponerande, berömde Andreghetti den nioårige hingsten som snart sprungit in 23 miljoner kronor.

Men det var inte bara glädje i Montegiorgio. Under natten gjordes ett inbrott i Nils Enqvists hästbuss. På morgonen fann man att dörren brutits upp, och Opal Vikings tävlingssulky värd 120 000 kronor var stulen. Ytterligare fem värdefulla tävlingssulkyer saknades och flera av de startande hästarna var tvungna att låna vagnar till loppet. Något som tydligen inte besvärade Opal Viking det minsta.

– Det är för jävligt, men det är sådant man får räkna med, kommenterade den bestulne segertränaren innan han avslöjade framtiden för sin stjärna:

– "Opalen" får nu en kort vila, sedan tar vi sats mot Paris och Prix d'Amerique med ett lopp i Rom på Annandag Jul.

Tony Ryttar/KANAL75