Vännen: Tror inte han har gjort det

Nära vännen om anklagelserna mot travtränaren Åke Svanstedt

Foto: ALN/KANAL 75
Håkan ”Lillis” Olsson och Åke Svanstedt.
TRAV

Nu berättar Åke Svanstedts nära vän Håkan ”Lillis” Olsson om sina tankar inför Svanstedt-rättegången.

Han har känt travtränaren i 20 år och tror inte att han använder sig av grisfösare.

– Han skulle inte behöva göra något sådant, säger han till Trav365.

Om två veckor inleds rättegången mot travtränaren Åke Svanstedt. Svanstedt misstänks för anstiftan till djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen. Enligt åtalet ska hästar som tränas hos Åke Svanstedt fått elchocker med grisfösare. Även stallets försteman Glen H Persson, misstänks för medhjälp till djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen. Carl-Johan Jepson, som arbetade tidigare i stallet anklagas för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

Håkan ”Lillis” Olsson, eventmanager på Örebrotravet, är nära vän med Åke Svanstedt sedan flera år tillbaka och pratar ofta med tränaren.

– Vi har känt varandra i 20 år. Jag kände honom redan då jag jobbade på Bergsåker. Svanstedt är inte som alla tror, han är en rolig jävel. Vi pratar mycket med varandra om allt möjligt. Min familj och Åke har en häst tillsammans så det blir att vi pratar lite om det.

Håkan Olsson kommer själv vara på plats under den fem dagar långa rättegången och följa vad som händer.

– Jag tror att det kommer att bli en lätt match för Leif Silbersky med tanke på det bevismaterial han har, säger han.

– Åke och jag har pratat en del om de här anklagelserna. Jag tycker att det är väldigt obehagligt. Jag har själv läst förundersökningen och jag tycker att det är väldigt konstigt att en stor travtränare är anklagad för något sådant här. Åke behöver inte ens fundera på att ta till sådana saker, berättar Håkan Olsson.

Vann överlägset

Han berättar om en händelse då Svanstedt ringde upp honom och tipsade om en väns häst.

– Han visste att jag kände ägaren och tränaren. Han sa att ändrar de lite i utrustningen så kommer hästen bli bättre. Jag ringde upp dem och berättade vad Åke sagt. De ändrade utrustningen och vid nästa start vann hästen överlägset.

– Som hästkarl vet han vad han ska behöva göra för att en häst ska bli bättre. Det handlar om utrustningsdetaljer och inte något som är otillåtet, säger han.

Enligt honom förekommer det mycket rykten inom travsporten – speciellt när det går bra för en tränare.

– Jag vet att sådant här har förekommit inom travet, men det är länge sedan och det har inte fungerat. Jag har inte varit med 24 timmar om dygnet i Åkes stallet, men jag tror inte att det här som han är anklagad för har hänt.

Trots anklagelserna har Åke Svanstedt haft sitt bästa år sportsligt och kört in över 40 miljoner hittills i år.

– Han är fantastisk. Han är otroligt duktig. Han blir taggad när han är utsatt för press. Åke visar vilken duktig yrkesman han är. Även hästägarna har förtroende för honom. En del pratade om att han skulle tappa hästar, men han har mer hästar nu än tidigare, säger Håkan Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM