Svanstedts attack: ”Vittnena ljuger”

Foto: scanpix
Åke Svanstedt.
TRAV

Åke Svanstedt anklagas för att ha använt el på sina hästar.

Nu går han till attack mot sina gamla skötare.

– Vittnena ljuger, säger Åke Svanstedt.

Foto: ALN
Paw Mahony.

Nu är den första dagen från rättegången avslutad. Paw Mahony och Disa Zetterman är två av personerna som anklagar Åke Svanstedt för djurplågeri. De menar att Svanstedt och hans personal ska ha strömmat några av sina hästar med så kallade grisfösare. Sveriges bäste travtränare står åtalad för anstiftan till djurplågeri.

Åke Svanstedt gick under rättegången till motattack och säger att Paw Mahony inte är lämplig för att jobba med hästar. Han ska enligt Svanstedt ha misskött sitt jobb när han arbetade för Axevallatränaren.

– Före detta lärlingen Paw Mahony ska ha varit elak mot hästarna ("ingen bra anställd, han var olämplig att jobba med djur") och fick köra mindre lopp och slutade, säger Svanstedt i rättegången.

Vidare berättar Svanstedt att Disa Zetterman inte heller skötte sitt jobb under tiden som hon var anställd.

– Disa Zetterman ska ha förändrats som människa under jobb i Frankrike och vi gick skilda vägar, säger han.

Åke Svanstedt går till attack i rättegången och säger att vittnena ljuger.

– Vi har lugna hästar i stallet. Jag vet inte vad träningsmetoden skulle kunna ha för verkan, men jag har ju sett vad som händer när hästar går emot elstängsel. Det skulle vara livsfarligt att köra hästar som utsatts för det här. "Jag tror att vittnena ljuger. De har anledning att vara arg på mig.

Glenn H Persson, Svanstedts försteman i stallet, understryker att Svanstedt är mån om stallets hästar.

– Åke Svanstedt är mån om att hästarna ska trivas och vet vad som krävs vad de ska må bra. Hans träningsfilosofi är att det ska vara så naturligt och enkelt som möjligt. Jag har svårt att tro att de påstådda träningsmetoderna skulle fungera. Hästarna skulle bli skärrade och rädda och ha svårt att prestera.