”Våra två bästa vinstchanser”

Foto: Kanal 75
Target Hoss och Caddie Comet – stall Nurmos bästa vinstchanser på V64 enligt förstemannen Clas-Göran Björkroth.
TRAV

Höga prispengar och jackpott – Solvallas V64-tävlingar är rena julafton för alla travintresserade.

Stall Timo Nurmos har laddat ordentligt.

– Caddie Comet och Target Hoss är våra bästa chanser, säger förstemannen Clas-Göran Björkroth.

Huvudnumret Solvalla Grand Prix lockar med en halv miljon kronor till vinnaren, övriga V64-lopp har mellan 125 000 och 100 000 kronor i förstapris. Höga prispengar innebär travsport av klass och Solvallas tävlingar ser mycket spännande ut på förhand. Omgången kryddas dessutom med en jackpot och en ensam vinnare kan få en tidig julklapp i form av tio miljoner kronor.

Startfältet i Solvalla Grand Prix är ett av de vassaste fyraåringsloppen i år. På startlinjen finns bland andra Stig H Johanssons bildsköne supertalang Nu Pagadi, Lutfi Kolgjinis sprintermästare Lavec Kronos, Ulf Stenströmers världsrekordhållare Noras Bean och Timo Nurmos stjärnduo Yield Boko och Yanantin Boko.

– Ett fantastiskt fint lopp med flera fina hästar, men jag kan inte säga att jag blir förvånad om någon av våra vinner om allt klaffar, säger Clas-Göran Björkroth.

Kommer från storloppsseger

Av stallets två hästar i V64-6 så tror Clas-Göran Björkroth mest på Yield Boko.

– Han är snabb ut och läget är perfekt. Dessutom tror jag att han kommer att vara bättre än senast då jag inte tycker att han var som bäst trots att han vann.

Yield Boko vann Breeders´ Crown-finalen och 700 000 kronor på Eskilstuna med liten marginal före Spring Erom. Stallkamraten Yanantin Boko var trea i den finalen, knappt slagen efter en resa i rygg på ledaren.

– Han snabbstartade då och släppte sedan till Yield Boko. Han har ett liknande läge igen. Han har visat flera gånger att han är mycket startsnabb, men det är kusken som lägger upp taktiken, säger Clas-Göran Björkroth.

Derbyvinnare i Finland

V64-5 handlar om fyraåriga ston och även här har stall Timo Nurmos en duo till start, Target Hoss och Vanessa du Ling.

– Target Hoss har gjort det mesta rätt så här långt. Hon har mest tävlat i Finland där hon bland annat vunnit derbyt. Jag tror hon ska duga i stoeliten nästa år. Det måste alltid klaffa, men visst är det en bra vinstchans här.

– Vanessa du Ling har kapacitet så det räcker till. Men hon har haft lite otur och det har strulat en del för henne. Läget inte det roligaste, men jag tror ändå hon är ganska långt fram här.

Obesegrad med Goop

Caddie Komet har fått en bra start i ny regi hos Timo Nurmos sedan hockeystjärnan Kristian Huselius köpt hästen i juli. Björn Goop har kört hästen en gång och då blev det seger.

– Caddie Komet har riktigt bra form och känns fin här hemma i träningen. Han har ett bra läge och kommer att komma bra på det. Det finns bra motstånd, särskilt innerspåret Rea Montana, men vår ska vara med och kämpa om segern.

Stallets femte häst inom V64-spelet handlar om treåriga finskan Absolute Tomson i V64-4.

– Senast blev det galopp och i starten före hade hon halsinfektion i det finska kriteriet. Hon vann annars sitt försök till kriteriet och det finns kapacitet i hästen. Det är tufft motstånd nu, men hon ska ändå vara långt fram, säger Clas-Göran Björkroth.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75