”Han har jäkligt fin inställning”

Stig H Johansson om Nu Pagadi och onsdagens lopp

Foto: KANAL75
TRAV

Stig H Johanssons stjärna Nu Pagadi är favorit i det högklassiga loppet som avslutar jackpottomgången på V64.

Hästen jagar sjätte raka segern för sin tränare.

– Det är klart att han ska ha chans. Eller en bra chans till och med, säger Johansson.

Nu Pagadi kommer närmast från storloppsseger i Tyska Gelsenkirchen. Hur är läget med honom?

– Han tog resan på ett bra sätt och känns precis lika fin i jobben som tidigare. Det är inga problem alls att resa med hästen.

När han kom till dig förra vintern, märkte du direkt att han var något utöver det vanliga?

– Han har aldrig varit något träningsfenomen och det strulade lite när han började tävla för oss. Men hästen hade ju utstrålning och hade visat bra resurser tidigare. Framförallt hade han resultaten med sig som talade sitt tydliga språk att det var en bra häst.

– När han väl kommit på rätt spår hos oss har han visat en jäkligt fin inställning.

Om du beskriver Nu Pagadi. Vad är hans bästa egenskaper?

– Så här långt har han visat både fart och styrka. Inställningen har jag redan varit inne på. Sedan har vi aldrig tryckt av honom från start, men det känns som att han kan öppna rejält också när den dagen kommer.

Hur högt håller du honom?

– Det är klart att jag håller honom högt. Han har vunnit tolv lopp på 20 starter och även om han inte mött de allra värsta hela tiden så har bland annat vunnit Derbyt i Tyskland. Sedan vann han det senaste loppet i Gelsenkirchen och slog då bra hästar. Det har han även gjort i Sverige några gånger.

Kan han vara din nästa internationella stjärna?

– Han får visa det nästa år, under femårssäsongen. Då måste han utvecklas ytterligare ett snäpp och visa om han blir en riktig elithäst. Det är många bitar som måste falla på plats för att man ska bli en sådan. Framförallt ska hästarna tåla påfrestningen i form av träning och tävling. Men är han så bra som vi tror kan han vara en sådan.

Nu Pagadi blir klar favorit i V64-avslutningen. Hur ser du på onsdagens lopp?

– Han möter väldigt bra hästar. Förutom Maharajah är de bästa i fyraårskullen med, bland annat Yield Boko och Sprintermästaren Lavec Kronos. Det ska bli spännande att se.

– Men när man har en sådan här bra häst som har gått så bra och visat kvalitet, är det klart att man har en förhoppning att man vill vinna alla sådana här lopp. Det är klart att han ska ha chans. Eller en bra chans till och med, säger Stig H Johansson.

Flera experter, bland annat Anders Lindqvist, säger att den franska eliten är svagare i år än på länge. Kan det göra det mer lockande för dig att snegla mot Prix d'Amerique redan nästa år?

– Den frågan tycker jag att man ska passa på. Vi får se hur han går på Solvalla först. Om allt flyter på bra där och han ser fin ut efteråt går han ner till Frankrike. Då blir det start i Criterium Continental på Vincennes i slutet av december.

– Sedan får vi se efter den starten. Men det troliga är att det inte blir något Prix d'Amerique nästa år. Det kan jag inte tänka mig.

Är det någon annan av dina övriga V64-hästar som du vill framhålla lite extra?

– Flera av dem har fått dåliga lägen så det ser inte ut som några heta chanser. Caddie Dream har visserligen ett bra spår men möter väldigt bra hästar. Hon möter bland annat Ibiza Broline och Target Hoss så även om hon har bra form ser det tufft ut för henne.

Michael Carlsson/KANAL75