Vittnar – under hot

Nu slår Paw Mahony tillbaka mot Svanstedts anklagelser: ”Personangrepp”

Foto: Arne Lundström/Urban Kihlman
TRAV

LIDKÖPING. Ett av åklagarens huvudvittnen har velat slippa rättegången mot Åke Svanstedt.

Travprofilens tidigare lärling Paw Mahony har utsatts för anonyma hot.

– Efter att följt första dagen av rättegången hemifrån så kommer jag definitivt ändå – det är så mycket lögner, skitsnack och personangrepp, säger han.

Paw Mahony är kallad till den andra rättegångsdagen i dag. Men enligt åklagaren Anders Gustafsson har han haft planer på att inte komma.

– Jag har fått veta att han tycker att det är obekvämt att möta de åtalade i rättssalen. Om han inte dyker upp blir det en obekväm situation för mig som åklagare, säger Anders Gustafsson.

På telefon från gården i Halland kommenterar Paw Mahony uppgifterna.

– Jag har varit hos polisen och bett att få slippa. De har sagt att det är upp till åklagaren, och han har ju kallat mig, säger Paw Mahony.

Mordhot

Mahony, som numera är tränare själv, har blivit mordhotad för sitt vittnesmål mot Åke Svanstedts rörelse gällande otillåtna träningsmetoder med eldrivna så kallade grisfösare.

– Jag har blivit hotad flera gånger, och direkt hotad till livet, vilket jag har polisanmält. Det är något som jag tänker på varje dag och även påverkar min sambo, säger Paw Mahony.

– Det är inte för att möta de åtalade jag som jag var tveksam till att komma, utan för att jag har mått dåligt av hoten.

”Dum mot hästarna”

Flera vittnens trovärdighet, däribland Paw Mahony, ifrågasattes av försvaret den första rättegångsdagen.

Det hävdades att Paw Mahony själv hade varit elak mot hästar och hamnat i konflikt med Åke Svanstedt därför.

– Han var dum mot hästarna och ingen bra anställd. Han var olämplig att jobba med djur, säger Åke Svanstedt.

I polisförhör har Paw Mahony vittnat om hur hästar hos Åke Svanstedt med onormal utrustning kommit tillbaka till stallet vettskrämda.

– Det har hänt att en häst varit helt förstörd. Den har gått på bakbenen och ögonen har kört runt i huvudet, den var livrädd.

– Då blev jag helt käckt. Jag grät och gick därifrån.

Kallade vittnen är skyldiga att närvara, annars kan det bli aktuellt med hämtning och böter.