”Kan inte lägga mig ner och gråta”

Foto: Roger Lundsten
TRAV

Bara timmar efter rättegången tävlade Åke Svanstedt som vanligt – och vann lopp.

Efteråt i vinnarcirkeln pratade han om den svåra rättegången.

– Vad ska jag göra? Jag kan inte lägga mig ner och gråta.

Sveriges framgångsrikaste travtränare har haft en svår dag.

Torsdagen var den andra av fem rättegångsdagar där Åke Svanstedt står åtalad för anstiftan till djurplågeri.

Dagen började smått kaosartat.

En halvtimme innan rättegången skulle börja fastnade Svanstedt i polisens fartkontroll och blev på platsen av med körkortet.

Senare under rättegången anklagade flera av Svanstedts tidigare medarbetare honom för att ligga bakom att hans hästar blivit elchockade i träning med en så kallad grisfösare.

”Rak och tydlig”

Advokaten Ulrika Borg har följt de två första dagarna av rättegången och tycker att Åke Svanstedt ger ett samlat intryck.

– Åke verkar vara en fåordig man som inte blommar ut. Han svarar kort på frågorna men är rak och tydlig, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att åklagaren är nöjd med de som vittnade mot Svanstedt i dag. Flera av vittnena var tydliga och framförallt Hans G Eriksson beskrev allt på ett tydligt sätt. Han var lugn och sansad och gav ett bra intryck.

– Det som var lite intressant var att Svanstedt öppnade en dörr för att det kan hända saker bakom hans rygg, det gjorde han inte innan. I förundersökningen sa han att han hade full koll på hela sin verksamhet.

Körde lopp – på kvällen

Trots den tuffa dagen åkte Svanstedt från Lidköping till Göteborg efter rättegången för att köra lopp på Åbytravet.

Svanstedt vann lopp två tillsammans med treårige Crown Brodde. Efter loppet frågade Kajsa Gustafsson, intervjuare på Åby, hur det kändes att köra lopp samtidigt som rättegången är igång. Svanstedt ilsknade då till och svarade:

– Vad ska jag göra? Jag kan inte lägga mig ner och gråta.

FAKTA

Personerna som vittnade mot Svanstedt i dag

Disa Zetterman (tidigare anställd)

Disa säger att hon har varit med om att ha selat ut hästar med speciell utrustning innan Carl Johan Jepson (tidigare anställd) skulle träningsköra. Hon påstår att hon sett grisfösaren själv på håll, hur Carl Johan Jepson haft den på ett kvastskaft och kört den i baken på hästen. Disa säger att hon ställde upp och utrustade hästarna med den speciella utrustningen för att behålla jobbet. Hästarna som kom tillbaka till stallet i de aktuella fallen var flåsiga och skärrade, enligt Disa.

– När jag förstod att det förekom blev jag mycket ledsen, i början trivdes jag, det var ordning och välskött. Man var extremt ledsen i början, sedan blev det en vana, sa hon i tingsrätten.

Tomas Pettersson (tidigare anställd)

Tomas säger tvärsäkert att elpåfösare förekommit på Åke Svanstedts gård. Pettersson redogör hur han har sett grisfösare på nära håll hos Åke Svanstedt och hur Carl Johan Jepson körde iväg den med bil till träningsbanan.

– Det var på från sju-tio meters håll. Samtidigt utrustades hästen "hårt", svansen bands också.

När hästen kom tillbaka ska den ha varit "hårt ansträngd", enligt honom.

Paw Mahony (tidigare anställd)

Paw berättar om hur han blivit ombedd sela ut hästar med den nämnda specialutrustningen. Paw Mahony namnger hästen Impala Frontline som exempel på häst som har utsatts för den påstådda träningsmetoden. Paw säger att det var Åke Svanstedt beordrade honom sela ut hästen med den speciella utrustningen.. Paw säger att det var Glenn H Persson som beordrade, men att Glenn H sa att det var Åke Svanstedt som hade sagt till honom. Hästarna som kom tillbaka med den speciella utrustningen var stressade och "trampade sig", enligt Mahony.

Hans G Eriksson (före detta granne, travtränare)

– Carl-Johan Jepson (tidigare anställd hos Svanstedt) körde själv med grisfösare, det smögs inte direkt.

– Det var nästan så man trodde att det var legalt. Det var på dagtid helt öppet. Carl Johan tjoade mycket när han tränade på det sättet, en del hästar nästan skenade. Åke Svanstedt skällde ut mig för att jag anmält honom till förbundet, men det hade jag inte gjort. Åke sa att hans hästar sprang i alla fall till skillnad från mina.

Elin Strinnlund (tidigare anställd)

Strinnlund redogör för ett tillfälle när Glenn H Persson beordrade den speciella utrustningen.

– Jag tycker att det är konstigt eftersom det var en snäll häst, och den här utrustningen inte var normal.När Glenn H kom tillbaka med hästen var den väldigt uppskrämd. Jag har aldrig sett en häst i det tillståndet tidigare. Med en annan hästskötares häst som utrustades med utrustningen gick jag efter och kollade när Carl Johan Jepson stötte i baken på hästen på träningsbanan, det var inga piskrapp. Hästen fick ett flytktbeteende, som de får när de är skrämda. Jag höll masken. När jag åkte hem en gång bestämde jag mig för att jag inte ville komma tillbaka.

Elin Voss Nielsen (tidigare anställd)

Hon säger sig veta att det förekom grisfösare i Åke Svanstedts träning. Hon berättar också att hennes hästar har specialutrustades och att Carl Johan Jepson sedan körde dem.

– Jag tyckte det var onödigt att det användes.

Line Nejsborg Jeppesen (tidigare anställd)

Line påstår att hon varit med när Glenn H Persson hämtat en grisfösare på gården. Hon överräckte grisfösaren till Glenn när han skulle köra en häst på träningsbanan. Hon säger att hon såg den användas på träningsbanan tre gånger vid tillfället.

– Första gången sprang den iväg, andra gången travade den.