”Jag blev beordrad att använda grisfösare”

Tidigare anställd hos Åke Svanstedt berättar: Jag utförde elchockningen

Foto: Kanal75
TRAV

Han blev beordrad att elchocka en häst.

Nu berättar en tidigare anställd i rätten hur han utförde grisfösningen.

– Om jag har gjort något straffbart får jag ta det, säger vittnet.

Han är ett av åklagarens tyngsta vittnen. Hästskötaren jobbade mellan 2003 till 2007 hos Åke Svanstedt. Nu berättar lärlingen att han utförde strömning av en häst – på order av både Svanstedt och Glenn H Persson.

– Jag var med och selade på två hästar och körde upp grisfösaren till banan. Senare sa Åke att jag skulle köra med den och var jag kundee hämta den och hur jag skulle göra, säger vittnet.

– Hästen började galoppera av stötarna. Senare blev jag beordrad av Glenn H persson att använda grisfösaren på en stillastående häst i stallgången. När Carl Johan Jepson började så började man köra hästar så här under dagarna.

Pressad situation

Den tidigare lärlingen hos Svanstedt berättar vidare att han är pressad av situationen. Och att han tidigare har ljugit i polisförhören.

– Det är inte så jävla lätt det här att sitta framför arbetskamrater och vänner. Jag hade svårt att hålla mig till sanningen i polisförhöret, men jag måste göra det nu. Om jag har gjort något straffbart får jag ta det.

Åke Svanstedts advokat Leif Silbersky frågade honom ifall han blåljugit i polisförhöret.

– Ja, det gjorde jag. Jag undanhöll sanningen för att jag inte ville att folk skulle råka mer illa ut än de redan gjort. Jag säger sanningen nu, för det skulle vara brottsligt för mig att sitta här i rättssalen och ljuga. Jag har sett Carl Johan Jepson använda grisfösare vid ett antal tillfällen.