Kollegans stöd till Svanstedt

Foto: KANAL75
Stefan Melander.
TRAV

Han anklagas för anstiftan till djurplågeri.

Nu får Åke Svanstedt stöd av tränarkollegan.

– Jag har aldrig sett en stressad häst hos Svanstedt, säger Solvallatränaren Stefan Melander.

Stefan Melander är en av landets mest meriterade travtränare. Solvallatränaren har tränat hästar i flera årtionden och vunnit många stora lopp.

Under fredagen vittnade Melander till Åke Svanstedts fördel. Svanstedt är anklagad för anstiftan till djurplågeri. Svanstedt nekar till allt och säger att alla anklagelser är falska.

Stefan Melander har jobbat nära Svanstedt i många år och har mycket svårt att se honom använda el på sina hästar.

– Jag har hållit på med trav hela mitt liv och vet hur en bra häst ska uppföra sig. Hästar som utsatts för ström är jag övertygade om blir stressade men jag har aldrig sett en stressad häst hos Åke Svanstedt, säger Melander.

Han fortsätter:

– Förr snackade man mycket om att hästar som hade förbättrats hade fått ström, men jag har aldrig sett det och jag vet inte hur det går till. Många har snackat om att Åke Svanstedt skulle använda grisfösare på hästar som har gått bra.

”Mycket professionell”

Melander sätter ofta upp Åke Svanstedt som kusk på sina hästar.

– Jag tycker Åke Svanstedt tillhör den kategorin som har väldigt klart för sig, vi diskuterar mycket träning, han kör ofta mina hästar, han är mycket professionell och har bra känsla.

Melander, som även är en erfaren travfotograf, visade under rättegången upp bilder på hästar han fotograferat. Bland annat visades bilder på hästen Mysig som åklagarens vittnen hävdar blivit utsatt för grisfösare.

– Med mitt sätt att se det borde inte kusken våga åka ut med den i en så kort sulky om det finns risk att det kan slå bak ut. Om den hästen blivit utsatt för våld så skulle inte kusken våga ha så lite utrustning, hästen ser glad ut och den är mycket harmonisk på alla bilderna.

– Jag har följt det här och hört hur det ska ha gått till. det har framkommit vad jag har hört att de åkt ut med slagjord, kort käk och helstängt huvudlag. Sedan åker ungdomarna i stallet ut med dem utan den utrustningen ett par dagar senare, det skulle vara livsfarligt, sa Melander i Lidköpings tingsrätt.