”Hon är en rysare”

TRAV

Mahagony tillhör favoriterna i Uppfödningslöpningen.

Men tränaren tror också mycket på sin andra häst i loppet - skrällbudet Khaki Broline.

– Hon är helt klart en intressant rysare, säger Per Lennartsson.

Svensk Uppfödningslöpning har körts sedan 1926 och är landets äldsta klassiska lopp. Solvallas Per Lennartsson vann loppet som kusk 1995 tillsammans med Ulf del Monte Lijon-tränade Bon Joss.

I år har han två egentränade hästar till start och kan för första gången ta hem loppet som tränare.

– Bara att kvala in till de här stora årgångsloppen är bra gjort. Skulle man dessutom vinna skulle det vara väldigt kul såklart, speciellt med egentränat, säger Lennartsson.

Perfekt läge för Mahagony

Och det ser minst sagt bra ut för Lennartsson inför lördagens drabbning. Från innerspår kör han själv Mahagony (V75-4). Hon har vunnit fyra av fem lopp såhär långt och från innerspår ligger vägen mot ledningen öppen.

– Hon fick öppna tufft i försöket och blev lite småpigg. Sista 50 meterna bromsade hon lite men det tror jag var mest psykologiskt. Hon känns fin efteråt och jag hoppas att hon fortsätter att göra så bra insatser som hon har gjort hittills.

Från innerspåret är det väl ingen vild gissning att du gärna kör i ledningen?

– Hon är väldigt startsnabb så det gör jag säkert till en början i alla fall. Sen beror det på vem som kommer fram och hur allt ser ut runtomkring.

Så det kan tänkas att du släpper ledningen?

– Hästarna är bara två år och formen kan växla från dag till dag. Om hon känns helt perfekt kanske jag kör på i ledningen. Om hon känns lite sämre kanske jag släpper. En fördel som hon har är att hon är väldigt lätt att hantera i loppen och klarar av alla positioner.

Det är mycket snack om Lutfi Kolgjinins Raja Mirchi. Hur går dina tankar?

– Den är svår att bedöma för mig men "Luddes" hästar är jäkligt starka och om den har en bra dag och är vässad kan han vara oslagbar. Men vi går absolut inte ut och känner oss slagna på förhand.

”Definitivt intressant för spelarna”

Lennartssons andra häst i loppet, Khaki Boline, har bara hunnit med att göra två starter såhär långt, men hon har redan visat att även hon har talang långt utöver det vanliga. Efter seger i debuten levererade hon senast ett mycket starkt slutvarv i uttagningsloppet till Uppfödningslöpningen, där hon skar mållinjen som trea.

– Hon gick jättebra i sitt försök och var inte ett dugg sämre än vad Mahagony var. Att hon i bara sin andra start kunde avsluta så rykande imponerade faktiskt lite på mig, säger Lennartsson.

Hur bra är hon jämfört med Mahagony?

– De har nog ganska likvärdig kapacitet. Det som skiljer är att Mahagony har gjort fem starter och hon bara två. Det kan lysa igenom. Men Khaki Broline är också extraordinär och inte alls tokig, säger Lennartsson och passar på att ge alla jackpotjagande V75-spelare ett tips.

– Jag tycker definitivt att hon är intressant för spelarna. Om hon räcker ända till vinst vet jag inte men hon är helt klart en intressant rysare i loppet.

Rakas i barfotadans

Mahagony och Khaki Broline får sällskap till Malmö och Jägersrotravet av stallkamraten Rakas (V75-7). Han har tampats mot de bästa i fyraåringskullen hela säsongen och senast gick han i mål som fastlåst fyra i Breeders' Crown-finalen.

– Han kändes strålande och hade mycket krafter kvar i mål. Om vi suttit ett steg längre fram tror jag säkert att han hade segerstridit.

Den här gången är det silverdivisionen som gäller och därmed får Rakas tampas mot äldre kamrater.

– Han har mött stenhårda hästar hela säsongen men jag vet inte hur han står sig i silver. Det kan man inte veta. Tidsmässigt är han i paritet med motståndet men normalt ska silverhästarna ha lite mer hårdhet än fyraåringarna. Men det ska bli spännande och jag blir inte förvånad om han är med och strider om segern. Han är väldigt gedigen och gör alltid sitt bästa. Den här gången har jag dessutom funderingar på att köra honom utan skor runt om, säger Lennartsson avslutningsvis.

Ola Johansson/Kanal75