Vittnade mot Svanstedt – riskerar att bli åtalad

Före detta anställd påstår sig ha elchockat häst på Svanstedts order

TRAV

Vittnet avslöjade i rätten att han utfört elchocker på Åke Svanstedts hästar.

Nu riskerar han själv att bli åtalad för djurplågeri.

– Han erkänner brott och jag kommer att lämna in en anmälan på honom, säger Anders Gustavsson, Kammaråklagare.

En tidigare anställd hos Åke Svanstedt vittnade under fredagen i Lidköpings Tingsrätt. Han är ett av åklagarens tyngsta vittnen. Hästskötaren jobbade mellan 2003 till 2007 hos Åke Svanstedt. I rätten berättade vittnet att han själv utförde elchockerna på hästarna - på direkt order av både Svanstedt och Glenn H Persson.

– Jag var med och selade på två hästar och körde upp grisfösaren till banan. Sedan sa Åke att jag skulle köra med den och var jag kunde hämta den och hur jag skulle göra. Senare blev jag beordrad av Glenn H Persson att använda grisfösaren på en stillastående häst på stallgången, berättar vittnet i tingsrätten.

Riskerar åtal

Eftersom vittnet erkänner att han har utfört strömningen, riskerar han själv att bli åtalad för djurplågeri.

– Han erkänner brott och jag kommer att lämna in en anmälan mot honom, säger Kammaråklagare Anders Gustavsson.

Den tidigare lärlingen hos Svanstedt säger själv att han har varit pressad av situationen. Och att han tidigare har ljugit i polisförhören.

– Jag undanhöll sanningen i polisförhöret för jag ville inte råka mer illa ut. Polisen sa också till mig att jag kan ljuga i förhöret, men i tingsrätten måste jag tala sanning när jag vittnar under ed. Därför säger jag sanningen nu. För det skulle vara brottsligt för mig att sitta här i rättsalen och ljuga. Om jag har gjort något straffbart får jag ta det, säger vittnet.

FAKTA

Läs mer om Svanstedt-rättegången