Jockeyn om kampen mot cancersjukdomen

TRAV

För några månader sedan drabbades jockeyn Daniel Mattsson av cancer.

Nu pratar han ut om den tuffa tiden och om hur galoppsporten ställer upp för honom.

– Det var en hemsk upplevelse, säger han till skandinaviskgalopp.com.

Foto: Stefan Uppström, skandinaviskgalopp.com
Daniel Mattsson.

Daniel Mattsson, 26, fick beskedet om att han hade testikelcancer den tionde oktober i år. Mattsson hade innan det gått och mått dåligt i flera månader.

– Felet jag gjorde var att jag helt enkelt inte brydde mig om detta eftersom att jag aldrig i min vildaste fantasi kunde relatera dessa symptom till cancer, säger han till skandinaviskgalopp.com.

”Katastrofala prover”

I början av oktober fick 26-åringen rejäla smärtor i buken och ibland var smärtan så enorm att han knappt kunde stå upp. Den tionde oktober valde Mattsson att besöka Danderyds sjukhus där han fick mardrömsbeskedet att han drabbats av testikelcancer.

– Det var en hemsk upplevelse att bli meddelad att man hade cancer vid bara 26 års ålder. Då var jag inte kaxig. Jag fick inte fram ett ord. Jag försökte ringa hem till familjen, fick ut tre ord sedan började jag gråta, säger Mattsson.

Spridit sig i kroppen

Mattsson opererades dagen efter och fick ligga kvar på sjukhuset en dag innan han fick åka hem. Väl hemma kom nästa smäll.

Mattsson kallades till Karolinska sjukhuset där läkarna berättade att cancern spridit sig till lungor, lever och buk och att cellgiftsbehandling måste startas omedelbart.

Just nu är 26-åringen inne på sin tredje cellgifsbehandling och läkarna är positiva.

Skänker pengar till forskning

När beskedet kom om att Daniel Mattsson drabbats av cancer så valde jockeylärlingen Ambroise Reilly att bilda ett lopp där alla pengar som kommer in oavkortat går till Karolinska Universitetssjukhusets cancerforskning. Den 13 december planeras det ett ”charity race” på Täby Galopp som stöd för Daniel Mattsson och andra som drabbats av testikelcancer.

Hästarna i loppet kommer att ridas av före detta jockeyer och alla jockeys skänker 1 000 kronor var. Flera sponsorer har ”köpt” in sig i loppet och bland annat så har nio företag bidragit med 2 000 kronor vardera.

Skandinaviskgalopp skriver att Mattson är väldigt glad över detta Charity Race. Han är glad för att kunna vara med och informera andra om sjukdomen och för att kunna donera de pengar som det inbringar till cancerforskningen.

Läs allt om galopp här