”Slagit alla våra målsättningar”

TRAV

Snart kan landets yngsta kvinnliga proffstränare genom tiderna summera sitt första år.

Resultat efter elva månader: 30 segrar och drygt 2,1 miljoner inkört.

– Om jag är nöjd? Ja, vi har ju slagit alla våra målsättningar, säger Mimmi Elfstrand som kommer till Solvalla med två V64-hästar.

Att en 24-årig tränare kvalar in en häst till landets finaste unghästlopp Svenskt Travderby under sitt första år som professionell är sällsynt.

Ännu mera sällsynt när vederbörande är kvinna.

Mimmi Elfstrand har blivit rejält uppmärksammad under sin första säsong som egen tränare och det hela kulminerade när Lovely Lidob överraskande spurtade hem ett derbyförsök i höstas.

– Det var årets höjdpunkt, verkligen. Inte bara för att det var derbyt utan för att det kom oväntat eftersom hästen haft sjukdomsproblem innan. Den dagen kommer jag inte att glömma, berättar Mimmi som driver sin rörelse ihop med sin pensionerade pappa Olle, ett stort namn inom svensk travsport.

– Vi har varsitt stall som vi ansvarar för, det hade vi även innan jag blev proffs. Jag har ingen koll på vems hästar som sprungit in mest och det spelar absolut ingen roll. Vi är ett lag som kämpar tillsammans.

Den stora skillnaden ligger nog i att det inte är pappa som bestämmer längre.

– Nej, på många sätt tränar vi likadant, men jag har vissa egna idéer som jag kan genomföra nu när det är jag som har ansvaret. Jag tycker vi arbetar bra tillsammans.

När proffslicensen togs ut 1 januari satte Mimmi upp ett par mål. Och dessa har infriats.

– Jag visste att chansen fanns att nå två miljoner om det gick riktigt bra och det lyckades. Sedan vill jag ligga över tio i segerprocent och det gör vi också så det är klart att jag måste vara väldigt nöjd. Men nästa år siktar vi på att bli ännu bättre.

Inte så allvarligt

"Syns man inte, finns man inte", är ett talesätt som blir allt mer aktuellt i dagens samhälle. Mimmis exponering i bland annat tv har ihop med framgångarna bidragit till att det kommit in nya hästar i stallet.

– Vi har framförallt fått in mycket nya unghästar. Vi har dem på bete under sommaren och att de sedan stannar kvar och går i träning här är roligt. Sedan vet jag att många uppskattar vår hemsida som vi uppdaterar kontinuerligt.

Det viktiga att ha en fungerande hemsida, det är något du lärt pappa förstås?

– Nej, han startade den faktiskt själv för flera år sedan. Men jag har sett till att vi gjort om den till i år och är den som skriver och uppdaterar mest. Även om pappa faktiskt också skriver lite ibland.

Om Mimmi och Olle ska kunna bli ännu mer framgångsrika 2010 så krävs förstås att Lovely Lidob fortsätter att dra sitt stora strå till stacken. Därför var det oroande att höra att hästen fått en allvarlig skada i ett gaffelband för en månad sedan.

– Som tur var var det inte så allvarligt som vi först trodde. Han är opererad och helt haltfri. Nu ska han snart börja träna i vattenmaskin och veterinärerna säger att hästen kommer att bli helt återställd. Vi hoppas att han är tillbaka redan i vår, säger Mimmi glatt.

Uttagen i Rixallsvenskan

Den här onsdagen är det dags för ett sällsynt besök på Solvalla. Men det är inte bara för att starta två hästar. Det finns ytterligare ett skäl att Mimmi åker till Stockholm. Ett säkert tecken på att hon lyckats under sitt första år som proffs är att hon valdes ut att representera Göteborg i den enormt populära Rixallsvenskan. Den här onsdagen är det "Rix-möte" med de övriga utvalda tränarna runt om i landet.

– Det ska bli roligt och jag behöver väl inte känna någon press eftersom det inte gick så bra för vår region förra året. Jag har inte valt ut min häst ännu, men har tre stycken det står mellan som alla ser intressanta ut.

Efter mötet ska Mimmi Elfstrand försöka komplettera sin meritförteckning med något som ännu saknas, nämligen en V64-seger. Hästarna som ska göra det är 7 Midsummer King (V64-1) eller 6 World of Golf (V64-2).

– World of Golf var den jag hade mest förhoppningar på på förhand. Vi brukar sällan starta tvååringar, men hon var så långt kommen när hon kom i somras att det bara var att prova. I första starten var hon riktigt bra, men senast var det något som inte stämde. Jag vet inte om det blev för tätt mellan loppen.

”Finns frågetecken”

Springspår och Björn Goop i sulkyn ser ut som smaskiga förutsättningar – om nu hästen kommer till start.

– Ja, det finns frågetecken eftersom hon varit lite svullen i sina ben. Jag hoppas att det inte ska vara någon fara, men vi måste göra en sista koll innan vi åker upp. I sådana fall hoppas jag att hon ska vara långt framme för det är en fin häst som känts pigg och stark i jobben på sistone.

Som årskamrat med Lovely Lidob har Midsummer King hamnat lite i skymundan trots att sprungit in en kvartsmiljon och varit bland de tre främsta i 14 av 26 starter.

– Han gjorde ett bra lopp senast när jag körde fram i dödens och han bara fick stryk av hästar som sprungit på innerspår hela vägen. Nu tänkte vi prova norskt huvudlag för första gången och jag hoppas det ska ge effekt. Men han möter tuffa hästar och har ett svårt läge så jag vågar inte kalla det mer än lite platschans.

Robin Johansson/Kanal 75