”Hoppas att Solvalla får tillbaka pengar”

TRAV

Travet får 40 miljoner kronor extra i prispengar nästa år.

Då säger Jim Frick, ordförande i Travtränarnas riksförbund.

– Jag hoppas att Solvalla får tillbaka de pengar som banan förlorat.

I onsdags berättade STC, med ordförande Patrik Sandin i spetsen, att travsporten kommer att få 80 miljoner kronor under 2010 – varav hälften av summan ska gå till banornas prispengar.

Så här säger några av landets travprofiler om beskedet.

Jim Frick, Solvallatränare och ordförande i Travtränarnas riksförbund:

– Det är jättebra med extra pengar och vi behöver det verkligen. Det mest intressanta ska bli att se hur pengarna kommer att fördelas. Det har tagits mycket pengar från Solvalla och jag hoppas att banan får tillbaka en del. Eftersom travet blöder så är de här extra pengarna ett måste för att sporten ska finnas kvar om man blickar många år framåt. Hästägarna måste få mer betalt. Sedan tycker jag att avkastningen från ATG borde vara större.

Olle Goop, tränare Åby:

– Kostnadsbiten har dragit i väg mycket så allt extra som går till hästägarna är så klart bra. Det är viktigt att prispengarna höjs ytterligare. Det är en förutsättning för att travet ska överleva i framtiden. Det låter inte så där jättemycket med 40 miljoner extra men det är viktigt att vi kan hålla travet på den nivå som vi har nu.

Lennart Forsgren, kusk och TV4-expert:

– Det har varit mycket gnäll från aktiva och det är väldigt viktigt med etrxa pengar nu så att en negativ trend kan vändas. Jag tycker att prispengarna inom rikstotoloppen är bra men i många andra lopp är det för dåligt. 15 000 kronor i ett förstapris, som det är i vissa lopp, är inte mycket värt. Det finns så höga omkostnader för hästägarna.