Stjärnan diskades – på väg att vinna halv miljon

Foto: KANAL75
Hot Tub med tränaren Marcus Öhman.
TRAV

Svenske Hot Tub var på väg mot segern och 570 000 kronor.

Då gick de franska domarna in och diskade hästen för orent trav.

– Vi upplevde inte att det var något fel. Det här känns som en mycket hård diskning, säger tränaren Marcus Öhman.

Nioårige Hot Tub är en av världens främsta inom montésporten och innehar också ett av världsrekorden i disciplinen, 1.12,3 över 2 700 meter.

Hösten 2008 skadades hästen och var borta från allt tävlande till i somras. Nu har Hot Tub börjat klättringen tillbaka till toppen. Nioåringen svarade för en kanonprestation på torsdagen för sin ryttare Philippe Masschaele.

20-oddsaren (!) Hot Tub tog omedelbart hand om ledningen och Philippe Masschaele lät honom dra hårt loppet igenom.

I den sista kurvan valde domarna att gå ut i högtalarsystemet och diska svensken för orent trav.

Hot Tub togs ur loppet i början av upploppet.

– Masschaele var mycket förvånad och höll inte alls med om att det var befogat att diska vår häst. Det var inget allvarligt vad han kunde känna och se. Inte heller jag såg något dåligt trav. Tufft, suckar Bergsåkers Marcus Öhman som tränar hästen.

"Hade allt kvar"

Nu vann i stället Lipouz Lesmelchen med Franck Nivard i sadeln - den ende av konkurrenterna som hade orkat hänga på Hot Tub som drog i ett stenhårt tempo hela vägen.

– Han såg ut att jogga när det gick 1.14 första 2000, ja han har verkligen bra kapacitet när han är i ordning. Masschaele hade inte ryckt tussarna, inte ens börjat rida på hästen när han diskades. Han hade allt kvar.

Vinterns stora mål för Hot Tub är världens största montélopp Prix de Cornulier söndagen 24 januari.

– Han är på väg i rätt form nu och tanken är att det ska bli en start i Prix de Cornulier. Men han har två stora montélopp han kan vara med i innan dess också, varav det första rids 26 december på Vincennes, säger Marcus Öhman.

Mikael Wikner /KANAL75