"Det är exklusivt som ska gälla nu"

TRAV

Täby galopp ska flyttas – men vart?

Södertälje och Upplands-Bro har nämnts som tänkbara platser för den nya arenan.

– Det kan även bli så att banan får ett centralt läge i Stockholm, säger Svensk Galopps vd Dag Johansson.

Täby galopp ligger som namnet antyder i kommunen Täby, cirka 1,5 mil utanför Stockholm. Anläggningen är hela 54 hektar stor och rymmer en publik på tiotusentals personer.

Överdimensionerat och otidsenligt, tycker galoppsporten som nu ska sälja marken för att skaffa sig en bättre ekonomi.

– Det kostar alldeles för mycket att fortsätta som vi gjort. Täby galopp byggdes för en annan tid. I framtiden är det ord som småskaligt och exklusivt som ska gälla, snarare än storskaligt och svulstigt, säger galoppsportens vd Dag Johansson.

Svensk galopp äger marken där den nuvarande galoppbanan ligger. Försäljningen av det attraktiva området kommer alltså att förbättra sportens ekonomi avsevärt.

Exklusiv bana för fest

När Stockholms galoppsällskap höll ett möte i förra veckan överraskade Dag Johansson med uttalanden om nya tankar på lokaliseringen av den nya anläggningen.

Tidigare har platser som Rosersberg, Upplands-Bro, Södertälje och Haninge varit på tal. Men en nationalarena närmare city än den nuvarande platsen – hur är det möjligt?

– Det kan exempelvis bli aktuellt att bygga en arena enbart för tävling som blir betydligt mindre än tänkt. En arena för fest, exklusiv, fräck och tilltalande där man gör avkall på vissa saker som i dag finns på Täby. Samtidigt skulle vi i så fall bygga en bana för träning och vardagstävling en bit utanför Stockholm, med stallar och allt som hör till det.

Tävlingar i en åtta

Varför låsa sig vid tanken på en oval tävlingsbana som i dag, menar Dag Johansson och ger bilder av en möjlig oval med formen av en åtta.

Med en bättre utnyttjad mark öppnar sig nya möjligheter att rymmas på fler platser än de som tidigare föreslagits.

– Det kan alltså bli så att den nya arenan byggs ganska centralt i Stockholm. Men allt det här är bara nästa steg om det inte blir något samgående med travsporten i Stockholm och planerna på en gemensam arena för både galopp och trav. Vi vet mer om Solvallas intresse att göra gemensam sak med galoppen efter möten i december, säger Svensk Galopps vd Dag Johansson.

Mikael Wikner/Kanal 75