"Kuskarna borde visa respekt för skötarna"

Foto: Kanal 75
Kari Lähdekorpi har 18 hästar till start när V75 avgörs på hemmabanan Halmstad.
TRAV

18 hästar från samma stall.

Frågan är om inte Kari Lähdekorpi sätter rekord i antal V75-deltagare på hemmabanan Halmstad.

– 90 procent, nej förresten, 100 procent av alla mina hästägare vill vara med på V75. Då måste jag ju anpassa mig efter det, säger lördagens huvudperson.

Att starta 18 hästar under sju lopp är förstås exceptionellt oavsett om det handlar om V75 eller inte. Man kan lätt misstänka att Kari Lähdekorpi våndas inför en stressig lördag.

– Nej, för mig blir det lugnt. Jag ska titta på värmningarna. Allt annat fixar mina skötare. Det enda som kan bli problem är om det blir trångt på stallgången när alla ska selas ut.

Hur får du då överblick över alla dina hästar?

– Det får jag inte, för det behövs inte. Jag har haft samma anställda hela tiden och de vet precis vad de ska göra när det är tävlingsdag. Visst är det bra att vara där om någon blir osäker och vill fråga något, men det händer ungefär en gång om året. Det är därför jag åker så lite på trav numera, jag upplevde mest att jag var transportör och inte fyllde någon funktion.

”Tror det är unikt”

Det är nog inte många stortränare som vågar delegera ut ansvaret på det sättet...

– Nej, jag tror det är rätt så unikt. Men de har mycket stort ansvar här hemma också. De är som sina egna tränare på ett sätt, man ska inte undervärdera dem.

Vad är ditt jobb då?

– Att träna häst, jag måste göra mitt jobb hemma också. Och jag kan ändå inte påverka vad som händer på banan. Sedan tycker jag det är kuskens ansvar att visa känsla och vett.

Just att förmedla sina åsikter till kuskarna är det som Lähdekorpi upplever som sitt största problem, i synnerhet när han startar så många hästar.

– Jag kan ju inte ringa runt till hela Sverige och prata med alla som kör åt mig inför varje lopp. Då är det mycket smidigare att göra det på tävlingsdagen. Mina skötare vet precis hur deras passhästar ska köras och hur de är, men tyvärr upplever jag inte att alla kuskar lyssnar på dem.

Varför inte då?

– Jag vet inte. Det är ju mina ord de använder när de säger att en häst till exempel måste gå vid sargen. Men en del kuskar kanske inte tycker att de behöver bry sig lika mycket som om jag var där och sade samma sak.

Hur får man ordning på ett sådant problem?

– Jag vet inte. Kanske måste jag lära mina anställda att visa lite mer pondus. Kanske har de för mycket respekt för kuskarna. Men jag tycker framförallt att de som kör borde visa mer respekt för skötarna. Mina skötare har otroligt klart för sig allihop.

Borde du inte ta upp det här med dina kuskar?

– Skriv det du istället så får de läsa det.

Uppe ur svackan

Vintern brukar vara den tid på året då Kari Lähdekorpis hästar härjar som värst i V75. Efter vad som från sidan upplevts som en svacka under sommaren verkar nu stallet rejält på gång igen.

– Det var hemskt mörkt i fem månader. Jag är gammal och blir inte stressad så lätt, men måste erkänna att det var halvjobbigt. Det var så att jag började tvivla och tänka "vad gör jag för fel". Men nu har det gått som det brukar i två-tre månader och då känns det mycket bättre.

– Sedan har jag filosofin att hästarna ska starta när de är i form, oavsett om det är sommar eller vinter. Och eftersom vi har 95 procent "vanliga" hästar är det lättare att hävda sig när de andra stortränarna inte startar lika mycket.

Vi ber Kari lista hans fem hetaste chanser på lördag:

– Jag har inga heta chanser, de som jag tror på fick så dåliga lägen, säger han snabbt och fortsätter:

– Folk som inte äger eller tränar häst förstår inte hur hopplöst det är att få spår åtta, elva eller tolv bakom bilen. Speciellt på en bana med open stretch som Halmstad. Då känns det ofta lika bra att stanna hemma.

”Känns jättefin”

Just 10 Go On Pale (V75-3) visar sig bli förstavalet när Kari till slut ändå klämmer fram inte fem utan sex hästar som han har lite tro till denna V75-omgång.

– Han känns jättefin och är med i ett billigt lopp, det ser riktigt bra ut. Sedan varnar jag för 6 Ellen Will (V75-2) som var riktigt bra senast och kan bli ett utropstecken. 2 Ravello (V75-5) kan galoppera från start, men duger om han går felfritt. 3 Nicolas Cake (V75-7) har fin form och är heller inte helt borta även om motståndet är stenhårt. 2 Skip Dimanche (V75-6) kan duga om han kommer till ledningen och även 2 Staro Camp David (V75-4) kan ha lite chans även om han var svag senast.

– Resten är bortlottade, fastslår Kari Lähdekorpi.

Robin Johansson/Kanal 75