Så många vinner från open stretch

Siffran är högre på V75: ”Får tänka lite annorlunda”

På Halmstad vinner i genomsnitt en häst från open stretch när det är V75. Kanske vinner Björn Goop med Nicolas Cake från innerspåret på lördag...
TRAV

Minst en vinnare via open stretch varje V75-omgång.

Det visar statistiken över körda V75-lopp på Halmstadtravet.

– Man får tänka lite annorlunda som spelare, säger René Jensen, sportchef i Halmstad.

Förutsättningarna är annorlunda för veckans V75-tävlingar. Halmstadtravet är en av de banor som tillämpar open stretch, ett extra invändigt spår över upploppet. Det gör att hästar som sitter i rygg på ledaren alltid får chansen till slut. Just open strech är ständigt ett hett diskussionsämne bland aktiva, hästägare och spelare.

Halmstadtravets sportchef René Jensen har intressant statistik att redovisa.

– Vi var första banan i Sverige som började med open stretch den 20 oktober 2006. Totalt fram till nu har det körts 1 293 lopp. Av dessa har 135 vunnit via open stretch. Det blir alltså 10,4 procent, säger René Jensen.

– Första två åren låg siffran på drygt 11 procent, så man kan se en fallande tendens. Varför vet jag inte.

Högre siffra i V75

– När det gäller V75-loppen är siffran lite högre. Hittills har minst ett V75-lopp vunnits via open stretch varje omgång. Det är värt att tänka på. Som spelare får man resonera lite annorlunda när man analyserar loppen. Istället för att bara räkna ut vem som får ledningen är det lika mycket värt att veta vem som kan få rygg på ledaren.

Gillar du själv open stretch?

– Jag tycker i alla fall att det händer lite mer i loppen. Det blir inte lika färglöst som då en favorit får ledningen och bestämmer och ingenting händer. Nu vet vi att den som sitter i ryggen alltid får chansen.

– Sedan kan det alltid diskuteras om det är rättvist. Men det händer att samma häst får spår tolv tre gånger och då är väl inte det heller speciellt rättvist. Styrelsen i Halmstad har beslutat att vi ska ha kvar open stretch. I nuläget finns det inga ambitioner att ta bort det, säger René Jensen.

”Ett bra initiativ”

Jörgen Sjunnesson, framgångsrik catchdriver, kör regelbundet på Halmstadtravet. Han är varken för eller emot open stretch.

– Jag tycker att open stretch i sig är ett bra initiativ. Det är bra att man provar men jag tror att kritiken hade varit mindre om inte Åby hade hakat på och även infört det. Felet är att vi har två banor som ligger så nära varandra som har open stretch. Hade bara en av banorna haft det hade det nog inte blivit lika mycket snack, säger Jörgen Sjunnesson.

– Som aktiv är det ytterligare en del i det hela. Man får tänka lite annorlunda och det krävs lite extra av kusken. Jag tycker dock inte att det är så där jättestor skillnad utan det körs ändå väldigt svenskt i loppen.

– Jag är inte förvånad över att det är fler vinnare via open stretch på V75. Det är högre klass på hästarna där och jämnare i loppen, menar han.

Michael Carlsson, Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM