Nordgubben tackade för sig

TRAV

Under loppet fick han som vanligt stå i skuggan av sin överman.

Men tre timmar senare var det Nordgubbens tur att ta emot applåderna.

Sveriges näst vinstrikaste kallblod genom tiderna tog på söndagen av sig tävlingsskorna för allra sista gången.

Foto: KANAL75

Samtidigt som Järvsöfaks hyllades med fyrverkeri och jubileumstroféer efter sin 200:e seger vände hans tre månader äldre trätobroder tillbaka till stallet.

Besegrad igen. För sista gången i karriären.

Söndagens möte blev det 47:e och slutliga mellan landets två vinstrikaste kallblodstravare genom tiderna. Men någon kamp om vem som ska sitta på tronen har det aldrig varit. Sedan de löpte dött lopp i sin allra första duell för elva år förlorade Nordgubben den interna matchen mot sin kullkamrat med siffrorna 0-46.

Trots det avslutade han nu karriären med 72 segrar och 5,4 miljoner kronor insprunget.

– Skillnaden mellan Järvsöfaks och Nordgubben är att den här har fått kämpa sig till framgångarna. Han har aldrig haft det naturliga trav som Järvsöfaks har, bara en gudomlig skalle, berättar Björn Karlsson samtidigt som han tar av Nordgubben skorna i stallet efter loppet för att dela ut som pris i en publiktävling.

Kampen fortsätter i avelsboxen

När avtackningen väl äger rum och skorna delas ut efter kvällens nionde lopp är inte publiken alls lika stor som tre timmar tidigare. Men några är ändå kvar för att avtacka hästen som genom hela sin karriär kom att kallas den näst bäste.

Därmed övergår kampen mellan de båda 94:orna till ett annat plan. Nu ska nämligen Nordgubben äntligen få chansen att ägna sig åt det som hans antagonist så framgångsrikt kombinerat med tävlandet i många år, avelsarbete.

– Han ska få gå kvar på vår gård och betäcka naturligt, vi har bestämt att han är värd det. Det kommer han att gilla, säger Björn Karlsson.

Robin Johansson, Mikael Wikner/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM