”Jag har tjänat 7-8 miljoner kr”

Delägaren Magnus Frunck om framgångarna med Sveriges populäraste häst

TRAV

Järvsöfaks förändrade livet för Magnus Frunck, 49.

Nu berättar delägare om kärleken till Sveriges populäraste häst, hur allt började och hur mycket han tjänat på hästen.

– I rena pengar har nog Järvsöfaks dragit in sju-åtta miljoner kronor till mig, säger han.

Magnus Frunck kommer ihåg dagen som om det vore i går. Dagen då han kom till Jan-Olov Perssons gård för att köpa Järvsöfaks.

– Jag var där för att köpa tre hästar. Framför allt ville jag ha Järvsöfaks för jag tyckte att han såg så fin ut. Därför bjöd jag dubbelt så mycket för honom. Men Persson var svår i förhandlingen och han sa att han skulle tänka på det, berättar Magnus Frunck.

Jan-Olov Persson tog god tid på sig innan affären blev klar.

– Han funderade mycket fram och tillbaka. Efter ett halvår blev det äntligen klart. Jag fick köpa 50 procent i Järvsöfaks och Persson tog den andra hälften. Totalt betalade jag 100 000 kronor för de tre hästarna.

Där gjorde du en hyggligt bra affär?

– Haha, ja det får jag vara nöjd med.

”Tvivlade aldrig”

Magnus Frunck var på plats och såg Järvsöfaks första tävlingsstart på Bollnäs 1997 – då galopperade hästen.

– Men jag tvivlade aldrig. Jag visste att han skulle bli väldigt bra. Jag märkte direkt när jag köpte hästen att han var oerhört klok. Järvsöfaks behövde bara göra saker en gång medan andra behövde 15 försök på sig för att utföra vissa saker.

När förstod du att Järvsöfaks var något utöver det vanliga?

– Det var när han vann landskampen i Östersund som femåring. Faksen gjorde mos av den norska giganten Bork Rigel från dödens. Då kände jag att han verkligen var något extra.

35 egna hästar

Magnus Frunck berättar att han i dag äger runt 35 hästar – mycket tack vare Järvsöfaks pengar. Hästen har sprungit in över 21 miljoner kronor.

– Drar man bort kostnader på runt två miljoner kronor så har jag nog tjänat 7-8 miljoner kronor på Järvsöfaks. Mycket av pengarna har jag investerat i travhästar. Jag har alltid haft ett oerhört stort travintresse.  

Varför tror du att Järvsöfaks har blivit så populär bland det svenska folket?

– Hästen är väldigt speciell och lugn. Han har stått inne i totohaller och gått ute bland travpubliken där man kunnat klappa honom. Och han är väldigt vacker. Det är inte alla hästar som får det där speciella utseendet.

Vad hade du för känslor när Järvsöfaks tog sin 200:e seger?

– Det var jäkligt skoj. Det blev ett tufft lopp och det kändes skönt när han var i mål. Extra kul också att det var så mycket folk som var där. Det kommer att bli lite tomt framöver när han inte ska tävla mer. Men man får väl ta fram ett gammalt videoband och kolla på gamla starter om saknaden blir för stor.