Bergh laddar upp – med innebandy

Foto: ALN
TRAV

Uppladdningen består av b-lopp, innebandy och personalfest.

Men i helgen är det allvar för Robert Bergh.

Med 24 hästar till start under två dagar kan han bli kung på hemmaplan och nyckeltränare för alla som jagar 48 miljoner på V75.

– Det är två mycket viktiga dagar för stallet och jag tycker att det ser riktigt bra ut, säger Bergsåkers store dominant.

När trav-Sveriges elit samlades i Halmstad för V75 i lördags åkte Robert Bergh till Hagmyren för att köra om förstapris på 5 000 kronor. Det handlade om b-lopp, travsportens bakgård där resultatlösa hästar försöker skrapa ihop startpoäng för att komma med i riktiga lopp - definitivt ingen plats som Norrlands travkung behöver besöka särskilt ofta.

– Det var nog sju-åtta år sedan jag körde b-lopp, men det var både trevligt och spännande på sitt sätt. Två vinster och en torsk med nos var bra och att en av hästarna sedan kom med i Flex-loppet på fredag gjorde att det absolut var värt resan, säger Bergh som fortsätter sin uppladdning inför storhelgen på hemmaplan med att ge sig själv körledigt i fyra dagar.

När vi ringer är han just på väg på ett innebandypass.

– Det har varit mycket flängande fram och tillbaka från Frankrike i höst så den här veckan blir som ett andningshål.

– Jag brukar hyra en hall under vintrarna så att vi kan hålla igång, personalen och jag. Sedan försöker jag alltid få med några tränarkolleger också, men de är inte lättraggade direkt. Alla är så rädda för att ta i och ger upp så fort de blir trötta, hade de varit hästar hade vi kallat dem "oärliga", säger Robert och skrattar.

Fixar rekordet på lördag?

På onsdagen väntar ytterligare trevligheter med personalfest för att toppa stämningen inför helgen då stallet alltså selar ut hela 24 hästar under fredag och lördag.

– Det kunde faktiskt ha blivit ännu fler, jag hade anmält 35 stycken. Men det här duger och jag siktar på rejäl utdelning så att vi kan slå siffrorna från 2007.

Det rekordåret för stallet sprang hästarna totalt in 17 601 358 kronor. För tillfället fattas det enligt statistiken drygt en halv miljon för att nå förbi.

– Men jag tror att vi "slirar" med ungefär 200 000 från hästarna i Frankrike som inte har registrerats ännu. Därmed känns det fullt möjligt att nå förbi bara vi kan få en lyckad lördag.

Och ännu bättre ska det bli 2010.

– Som det ser ut i stallet nu med alla unghästar så måste jag göra någonting väldigt fel för att vi inte ska få en ännu bättre säsong då. Det är det allra mest positiva med 2009, att hästägarna vågat satsa mer och vi fått in mycket fler hästar. Det plus att vi lyckats så bra i Frankrike. Jag har lärt mig anmälningssystemet och känner mig mycket mer hemma där nere nu, både i loppen och utanför.

Men det finns förstås ingenstans som Robert känner sig mer hemma än på Bergsåker där han regerat i många år. Med nio hästar inom V75-spelet finns förutsättningar att spela huvudrollen även om konkurrensen naturligtvis är en helt annan än vad han stångades med i lördags.

När Robert ombes ranka stallets tre bästa segerchanser till den jackpotkryddade omgången som kan ge en V75-vinnare 48 miljoner kronor så blir hästarna dessa:

4 Staro Dow Jones (V75-4)

1 Staro Cold Carat (V75-1)

3 Trotteur (V75-4)

Positivt måndagsjobb

Nedan följer Robert Berghs kommentarer om samtliga V75-hästar:

– 1 Staro Cold Carat (V75-1) fick en svacka efter derbyt och det har varit svårt att få ordning på honom igen. Senaste prestationen var svårbedömd eftersom han mötte riktigt tuffa hästar och jag visste inte var jag hade honom inför måndagsjobbet. Det var en väldig positiv känsla då, hästen kändes riktigt smidig och pigg. Faktiskt precis lika bra som inför derbyt. Det har gjort att jag fått upp förhoppningarna tror att han har störst vinstchans av mina tre i det här loppet.

– 6 Production (V75-1) har inte fått en lika bra säsong som jag hoppades, men mycket av det skyller jag på startspåren. Han har haft otrolig otur i lottningen och hade haft fler segrar annars. Nu är läget bättre än på länge och han är kvick ut även om jag inte tror att det räcker för att ta en längd på Staro Cold Carat. Eftersom han också kändes bra i måndagsjobbet ska man inte räkna bort honom.

– 12 Clear Sign (V75-1) har varit fin länge utan att riktigt få till det i loppen. Senast hade jag bestämt mig för att köra snällt från dåligt läge och han spurtade bra. Jag vill gärna köra den häst som har störst vinstchans då jag har flera, men i V75 måste man ju välja innan spårlottningen och då kan det bli så här. Vi får köra lite på chans igen och givetvis blir det mycket svårt från det här spåret.

– 9 Amour Ami (V75-3) kändes fantastiskt fin med broddar runt om i söndags och småpullade hela vägen. Det är inte många hästar som kan gå sådana tider med den balansen och det var verkligen ett tecken på att han är bra i ordning. På Kalmar provade jag helstängt huvudlag, men det gav inte alls önskad effekt. Istället kändes det som att jag aldrig fick någon kontakt med honom. Läget behöver inte vara fel och skulle det strula för favoriterna kan han vara en outsider.

– 10 D.J.Seabrook (V75-3) är nog i ännu "värre" form. Han känns ruggigt laddad för dagen och har verkligen fått självförtroende av sina segrar. För dagen tror jag inte han är sämre än min egen styrning.

Spets och slut?

– 3 Trotteur (V75-4) var det aldrig rätta draget i på Kalmar. Långresan kan ha spelat in och han hade ingen bra vecka överhuvudtaget då. Senast var det uppåt och positivt att han kunde avsluta så fort sista 300 meterna och hålla ihop travet. Han fick gå lite lugnare än de andra i måndagsjobbet, men allt var väl och formen verkar peka uppåt igen. Att det är en häst som duger långt i sin klass när han fungerar har han visat tidigare.

– Jag tror ändå att 4 Staro Dow Jones (V75-4) har ännu större vinstchans eftersom han borde kunna utnyttja läget bättre och förhoppningsvis kan komma till ledningen. Det är en väldigt stor häst som alltid varit knölig, men nu håller han sig väldigt fin mellan loppen. Han är den jag tror mest på av alla mina V75-hästar.

– 10 Holms Cornelius (V75-6) har rättat till sig i travet senaste månaden och hittat någon växel till. I de två senaste starterna har han haft öppet huvudlag, men nu sätter vi på skygglapparna igen och det gör att det blir mer tåga i honom. Därför var det synd med bakspår eftersom han riskerar att bli lite väl laddad då. Jag har ändå svårt att se honom som en V75-vinnare och är glad om vi kan vara trea-fyra.

– 5 Lucky Gold (V75-7) var jag väldigt nöjd med senast. Han gick barfota på en svårbemästrad bana som egentligen inte passade för det och hade på riktigt fint. Det är en häst som ofta gör bra dagsverken, men även för hans del har jag svårt att se det räcka hela vägen i V75.

Robin Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM