Kusktalangen: Så ska jag vinna Guldklockan

Foto: Lars Jakobsson/KANAl75
David Källgren.
TRAV

Tvåa 2007 och oplacerad i fjol.

I år siktar han på att kliva högst upp på pallen.

Räkna med David Källgren i Travrondens Guldklocka.

– Det är sista chansen för mig och jag hoppas på tredje gången gillt, säger travlärlingen som snart kommer att stå på egna ben...

26-årige David Källgren är född in i travsporten. Hans far Bernt är amatörtränare på Lindesberg och det stod tidigt klart att travintresset hade gått i arv till sonen.

– Men första hästen som jag kom i kontakt med var en islandshäst som mamma hade, berättar Källgren och fortsätter:

– Min första egna häst var en nordsvensk. Vi hade också något varmblod som jag körde med hemma efter skolan och senare började jag springa och mocka skit hos flera tränare. Det har aldrig varit aktuellt att jag skulle hålla på med något annat än trav.

Stora framgångar med fyndköp

I dagsläget jobbar Källgren som lärling hos Mantorps Mikael Selin men han driver också en egen rörelse hemma i Aneby tillsammans med sin sambo Sandra Svensson.

Och den egna rörelsen har gått minst sagt bra. 12 segrar på 40 starter har det blivit såhär långt i år och stor del i framgångarna har stoet Indira G., som paret köpte i våras.

– Vi köpte henne på Blocket för 14 000 kronor. Jag hade sett henne tävla och gillade hur hon rörde sig, det var det jag gick på.

Indira G. visade sig vara ett riktigt fynd. Nio starter senare har hon vunnit fyra av nio lopp och sprungit in 229 000 kronor. Största segern kom i ett försök till Diamantstoet.

Vann Wången Cup

Men det är inte bara de egna hästarna som har gått som tåget. Källgren har varit en flitigt anlitad kusk och 1,2 miljoner kronor inkört är med bred marginal hans bästa årsresultat hittills.

– Det har varit ett riktigt kanonår och jag måste tacka alla som har ställt upp med hästar under året. På det hela taget har jag väl inte precis kört favoriterna i loppen utan mer kört jämnt och bra. Det avspeglar sig om inte annat i att jag vann Wången Cup.

Andy Farming bästa chansen

Wången Cup är tillsammans med Travrondens Guldklocka de största titlar en lärling kan ta hem och på onsdagen är det dags för den senare att delas ut på Solvalla. Loppet har körts sedan 1957 och det är de mest framgångsrika lärlingarna på Solvalla under året som gör upp i tre avdelningar följt av en final. Två av avdelningarna körs inom ramen för V64, som den här veckan kryddas med jackpot och därmed bjuder på 10 miljoner kronor i sexrättspotten.

– Loppen är väldigt öppna och som jag ser det kan i princip alla vinna. Av hästarna jag kör måste jag nog tro mest på Andy Farming (V64-3). Jag har aldrig kört honom men han verkar stark och entaktad, säger Källgren.

Utifrån hur det går i de första tre loppen får lärlingarna välja häst i finalen, där Källgren för sista gången i karriären har chansen att ta hem den gyllene klockan.

Harmoni i livet

Sista chansen är det då Källgren med över 50 segrar inte längre får vara med i de vanliga lärlingsloppen framöver. Dessutom kommer han inte att vara lärling länge till.

– Jag kommer sluta som lärling och istället ta ut amatörlicens och satsa själv tillsammans med Sandra. Vår femåriga dotter Isabelle är en del i det hela med. Det gäller att ha en bra tillvaro i livet.

Brukar Isabelle vara med i stallet?

– Ja, hon är med och det märks på hästarna. När jag eller Sandra går till hagen med dem kan de leva rövare, men när Isabelle är med är de lugna och tillgivna. De förstår att de måste vara bussiga och det är rätt fantastiskt faktiskt.

Har du några funderingar på att bli proffstränare?

– Det ligger väldigt långt fram i tiden i så fall. Det är lagom som det är nu och någon måste ju vara amatör också.

Ola Johansson/Kanal75