Kollegan: Lättare att straffa Bergh

TRAV

Travkusken Robert Bergh döms till 40 dagsböter för brott mot djurskyddslagen.

Nu får Bergh stöd av sina tränarkollegor.

– Det var ett hårt straff, säger Thomas Lönn.

Foto: KANAL75
Bo Eklöf.

Det var i november 2007 som Robert Bergh skulle ha piskat sin häst, Citera, många gånger med körspöet. Bergh har erkänt att han drivningen var klumpig, men att han inte skadade hästen.

Under tisdagen kom hovrättens dom: Bergh döms till 40 dagsböter för brott mot djurskyddslagen.

”För hårt straff”

Nu får travstjärnan stöd av sina kollegor. Thomas Lönn, tränare på Bollnästravet, tycker att straffet var för hårt.

– Bergh är väldigt yvig i sina drivningar och det såg värre ut än vad det var. För en oinvigd person kan det vara svårt att förklara att det ”Robban” gjorde inte skadade hästen. Jag har sett loppet och Bergh skadar inte hästen, men det ser illa ut då han sitter som en sprattelgubbe i sulkyn, säger Lönn.

”Lättare att straffa Bergh”

Bo Eklöf körde mot Robert Bergh i loppet men han såg inte vad som hände.

– Jag satt 100 meter ifrån honom och såg inte alls vad som hände. Jag har sett videofilmen efter loppet och på den är det omöjligt att se om han gör fel eller inte. Förhållanderna den dagen var mycket dåliga och banan var fruktansvärt tung, jag trodde knappt att hästarna skulle ta sig framåt, så illa var det, säger Bo Eklöf och fortsätter:

– Bergh är, precis som mig, väldigt yvig i sina drivningar och det är lätt att straffa honom för han syns mycket i loppen. Det är inte ofta Robert sitter i tredje invändigt och smyger.