”De äter och spyr”

Stjärnjockey om galoppens baksida - tvingas spy upp maten för att lyckas

TRAV

Svenska Inez Karlsson gör succé som jockey i USA.

Hon tjänar miljoner varje år, men det finns en baksida av karriären – att hålla vikten.

– Det finns en speciell toalett som ryttarna brukar gå på för att spy, berättar Inez Karlsson.

Foto: KANAL75
Inez Karlsson.

Inez Karlsson lämnade Sverige och karriären som boxare för att testa på livet som jockey i USA. Sedan dess har hon gjort en kometkarriär, blivit champion på banan Hawthorne i Chicago och tjänat miljoner. En bra månad på banan kan hon tjäna mellan 20-25 000 dollar. I oktober i år hade hon ridit in 16 miljoner kronor.

Nu har hon lämnat Chicago för att pröva lyckan som jockey i Florida i några månader. För att lyckas krävs det hård träning och en hel del disciplin.

Inez Karlsson tränar två gånger om dagen för att hålla vikten och inte tappa muskler. Det blir en timmes löpträning och en timme på gymmet. Inez, som är 162 centimeter lång, ska väga 49 kilo.

– Det är rätt så tufft. Desto mer jag rider desto mer muskler får jag. Jag ser till att äta gröt till frukost och så blir det fisk eller kyckling till lunch och middag. Det här är min levnadsstil. Går jag in för något så gör jag det till 100 procent.

Måste hålla vikten

Hon försöker att inte slarva med maten eftersom det straffar sig i längden.

– Jag har gått igenom alla misstag. Äter jag mer kan jag gå upp ett kilo. Det kanske inte låter så mycket för dig. Men i galoppen är det mycket. Jag måste hålla vikten och det är himla jobbigt. Det spelar ingen roll vilken idrott man håller på med. Ska man bli bra så måste man ta hand om sig själv, säger hon

Hon berättar att många jockeys kämpar hårt med vikten och vissa spyr till och med upp maten för att hålla vikten.

– Det finns till och med en speciell toalett som de brukar gå på för att spy. Det är tufft. De äter och spyr. Galoppen är lätt att tjäna pengar på om man är bra så det är lätt att det blir beroendeframkallande. Men jag äter hellre och motionerar, säger Inez Karlsson.