”Har vunnit det största man kan som lärling”

Stjärnskottet vann

TRAV

Vid lunchtid kom beskedet att hon nominerats till titeln "Årets komet".

Ett klockrent val skulle det visa sig.

På onsdagskvällen vann en glädjestrålande Jennifer Tillman landets mest prestigefyllda lärlingslopp, Travrondens Guldklocka.

– Då är man med lite i historien i alla fall, jublade en sällsynt välförtjänt segrarinna.

Foto: KANAl 75

En vild segergest då hon med ett överarmskast vevade körspöet rätt ner i marken visade med all tydlighet vad Jennifer Tillman kände i samma sekund som hon skar mållinjen bakom Caddie Comet i finalen av Travrondens Guldklocka.

I vinnarcirkeln formligen bubblade hon av glädje och skrattade först en lång stund innan orden kom fram.

– Sista 150 meterna mot mål var en drömresa. Även om jag har haft ett fantastiskt år så hade jag ingen riktigt stor seger. Nu har jag vunnit det största man kan som lärling.

Och att det var rättvisa som skipades kan nog ingen ifrågasätta. Inför onsdagen hade Jennifer vunnit grundserien i överlägsen stil. Nu vann hon även finalserien vilket ledde till att hon fick välja häst först i finalen.

Om det passande namnet spelade in är oklart, men valet föll på Timo Nurmos-tränade Caddie Comet som bjöds en perfekt resa med ryggar till upploppet.

Vann över tio miljoner

Finalen av Guldklockan kördes efter V64-spelet och minuterna innan Jennifers glädjefnatt lär en travspelare i landet upplevt minst lika starka känslor. Nämligen personen som lämnat in ett system för 480 kronor på atg.se och ensam prickade sex rätt vilket gav rekordutdelningen 10 742 996 kronor.

Två av försöksavdelningarna i Guldklockan ingick i V64-spelet och det var i dessa som Jennifer Tillman la grunden till segern. I den första fann hon fin draghjälp på slutvarvet bakom Livi Dancer som tackade med att enkelt avgöra.

Ett liknande upplägg räckte nästan hela vägen med Ekebys Elvis som spurtade in till andraplatsen bakom Center Run/Daniel Edlund.

Historisk rad

Men Jennifer och de övriga lärlingarna får ursäkta, kvällens mest optimala styrning signerades 1981 års guldklockevinnare Örjan Kihlström bakom Kasper Scott. Först hittade han andra par utvändigt från spår elva, sedan satt han kvar då attackerna kom bakifrån, fann luckan invändigt på upploppet och satte huvudet först på mållinjen.

Den historiska raden som gav utdelningsrekord på V64 kompletterades av två fyraåriga ston som i takt med kylan verkligen fått smak för att vinna lopp. Både Pamona och Americandream A.T. kan efter kvällen skryta med fyra segrar på de sex senaste starterna sedan de enkelt avgjort efter utvändiga hänglöpningar.

Skryta kan även Jennifer Tillman – med en splitterny klocka som visar att hon är landets bästa lärling.

Men det gillar hon inte att göra.

Istället beskriver hon sig själv så här:

– En vanlig tjej som älskar hästar och älskar att tävla.

Robin Johansson/KANAL 75

ARTIKELN HANDLAR OM