Nominerades inte – bojkottar galan

Uppfödarens kritik mot nomineringarna – vägrar gå på galan

Foto: ALN
Zola Boko och John Bootsman.
TRAV

Zola Boko vann Europeiskt Mästerskap på nytt världsrekord – trots det är hästen inte nominerad till Årets treåring.

Nu går ägaren John Bootsman till attack mot Svenska Hästsportjournalisters Klubb.

– Det är sorgligt att hästen diskrimineras, säger uppfödaren John Bootsman.

Förra året var det Zimba Boko som inte nominerades till årets tvååring eftersom hästen var finsktränad. Då var uppfödaren John Bootsman förbannad och även kusken Jorma Kontio var kritisk till hur Svenska Hästsportjournalisters Klubb, SHK, skött nomineringarna.

– Reglerna för nomineringen av årets hästar är skrattretande. Att en svenskfödd häst inte kan bli nominerad för att den är i träning utomlands är mycket märkligt. Hur har de ansvariga resonerat, sa Jorma Kontio till Kanal75.

Nu har det hänt igen då Zola Boko, som vann EM på Vincennes på nytt världsrekord inte nominerats som årets treåring. Detta för att hästen tränas i Holland av Hugo Langeweg Jr.

– Hästen har startats sex gånger i Sverige och vann EM. Opal Viking har inte gjort några startar alls i Sverige, men där är det inga problem eftersom hans tränare, Nils Enqvist, har licens i Sverige. Det är sjukt, säger John Bootsman.

Han är kritisk till reglerna för nomineringarna och hur SHK:s ordförande Martin Källberg har skött jobbet.

– Förra året ändrade den nya styrelsen reglerna efter att nomineringstiden gått ut.

– Jag tycker att kravet för att nomineras kan vara att hästen har gjort minst tre starter på svensk mark och är svenskfödd. Jag tror inte att Martin Källberg är kapabel för sitt jobb. Det går inte att prata med dem. Förra året var jag förbannad, men jag överlever.

Kommer du att gå på Årets Häst-galan i januari?

– Aldrig. Aldrig i mitt liv. Jag tycker att det är oseriöst. Men jag tycker att det är synd att hästar som Zola Boko inte får en chans. När Travronden hade en omröstning om vilken häst som var Sveriges bästa treåring röstade 2000 personer. Då vann han med 36 procent mot Red Hot Dynamite som fick 33 procent, säger han.

Martin Källberg, ordförande för Svenska Hästsportjournalisters Klubb, menar att man sett över reglerna för nomineringarna.

– SHK fastställer vilka statuter som ska gälla för Årets häst-nomineringar. Beslutet om de nya, skrivna, statuterna togs 2008 och vid klubbens årsmöte i januari 2009 framkom inga synpunkter på att statuterna skulle vara felaktiga på något sätt. Om det bland klubbens medlemmar skulle finnas ett utbrett missnöje med statuterna så finns ju alla möjligheter att motionera i saken, eller bara ta upp ärendet till diskussion vid årsmötet, säger han.