Kalla fakta följer stjärntränaren

Foto: ARNE LUNDSTRÖM
TRAV

I kvällens Kalla fakta följer man den fem dagar långa rättegången mot Åke Svanstedt.

Gäst i studion är STC:s överveterinär Peter Forssberg.

– Han får frågan hur STC ska agera om Svanstedt blir dömd, säger Johan Åsard, redaktionschef på Kalla fakta.

Kalla fakta har följt hela rättegången mot Åke Svanstedt och två av hans medarbetare i Lidköpings tingsrätt. Resultat visas i kvällens avsnitt av Kalla fakta i TV4.

De tar upp hur allt började med deras program för ett år sedan, då ett vittne gick ut och anklagade Åke Svanstedt för att använda grisfösare på hästar.

Efter programmet möttes Kalla fakta och TV4 av en hel del kritik.

– Vi blev fruktansvärt utskällda och det var skandalrubriker. Men vi visste att vi hade på fötterna. Det är bra att det här prövas i en rättegång, säger Johan Åsard.

Kalla faktas team var på plats alla fem dagar under rättegången.

– Det var ganska spännande då det var lite överraskningar. Framförallt det STC:s Peter Forssberg berättade. Han sa att Åke Svanstedt hade berättat för honom att han prövat grisfösare tidigare. Det kom som en fullständig överraskning för rätten, säger Johan Åsard.

De har dock inte fått någon kommentar från Svanstedt under rättegången.

– Vi försökte intervjua honom men han ville inte vara med.

Den 22 december kommer domen mot travtränare och de två medarbetarna. Enligt Johan Åsard är det mycket som står på spel.

– Travsportens anseende står på spel och även Åke Svanstedts karriär.

Efter programmet har man Peter Forssberg i studion som gäst.

– Han får frågan hur STC ska agera om Svanstedt blir dömd. Vad han svarade kan man se i programmet i kväll. Det är svårt att tänka sig att de inte skulle göra något om Åke Svanstedt blir dömd. Frågan är vad de ska göra.

– Det intressanta är att det är låg straffskala för den här typen av brott. Men i det här sammanhanget så är det allvarligt. Det finns en risk att man drabbas av djurförbud.

Programmet sänds i TV4 klockan 19.20 i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM