”Vi har inte dömt Åke på förhand”

Foto: ALN
Åke Svanstedt.
TRAV

Åke Svanstedt är nominerad till hela fem kategorier vid Årets Hästgalan.

Samtidigt anklagas han för anstiftan till djurplågeri.

– Vi har inte dömt Åke Svanstedt på förhand, säger Martin Källberg, ordförande för Svenska Hästsportjournalisters Klubb.

Travtränaren Åke Svanstedt har haft både ett jobbigt och framgångsrikt år.

Han har haft fina framgångar med seger i Elitloppet, Forus Open, Hugo Åbergs Memorial och Åby Stora Pris med sin stjärna Torvald Palema.

I dagarna slår Svanstedt Stig H Johanssons rekord från 2002 då han körde in 42,8 miljoner kronor.

Kan vinna flera priser

Nu när när nomineringarna till Årets Hästgalan har släppts är travtränaren och hans hästar nominerade i fem kategorier. Årets tränare, årets kusk, årets häst, årets äldre samt årets sto.

Samtidigt anklagas travtränaren för anstiftan till djurplågeri, då flera vittnen anklagar honom för att använda grisfösare på hästar i sin träning. Nu väntar tingsrättens dom i fallet, den 22 december är domen klar.

Svenska Hästsportjournalisters Klubb, som har hand om nomineringarna till Årets Hästgalan, har valt att nominera Svanstedt och har inte tagit ställning i frågan.

– Åke Svanstedt är inte dömd för något brott, och då ska han betraktas som oskyldig. En del säger att media har dömt honom, men det här är ett bra exempel på att media inte har dömt honom. Vi låter processen ha sin gång, säger Martin Källberg.

Han menar att oavsett om Åke Svanstedt fälls eller frias så kommer domen sannolikt att överklagas av någon part och därför kommer det dröja innan domen vinner laga kraft. Förra året var inte Åke Svanstedt med på galan i Göteborg, om han dyker upp i år är oklart.

– Precis som alla andra nominerade är Åke Svanstedt inbjuden till galan – om han vill komma eller inte är upp till honom. Men vi kan inte styra de nominerade, ingen är tvingad att komma.

ARTIKELN HANDLAR OM