Edlund: Han är kung av dödens

Johan Edlund om Kihlström och helgens V75

TRAV

SUNDSVALL. Tre vinster på V75.

Alla på samma sätt.

Örjan Kihlström är ”kung av dödens”.

Ingen kan som Örjan Kihlström köra och vinna med hästar som hamnar i dödens (utvändigt ledaren). Det är den mest hatade positionen men när Kihlström i går körde sig dit blev det full pott. Visst, han körde bra hästar, men det är långtifrån hela sanningen.

Det som slår mig är hans enorma känsla för var gränsen går för varje enskild häst.

Trots att hästarna är trötta i sista kurvan lyckas han lura dem att känna sig starkare än vad de i verkligheten är. Och när det sen ska avgöras på upploppet plockar de fram det extra mod som behövs. Fast det egentligen inte finns.

Kihlström är också extremt skicklig på att bedöma vilket tempo som passar hans häst bäst och han är också fullständigt medveten om vilken motståndare som han ska lägga mest energi på. Det måste vara varje ledares mardröm när Örjan Kihlström kommer fram utvändigt med en bra häst. När han sedan i sista kurvan kollar utåt och bakåt i stället för inåt vet ledaren att det är kört.

Gårdagens hantverk bakom de tre vinnarna var en ren njutning att titta på.

Grova pengar väntar

Två av Kihlströms vinnare, Never Again och Zyrano Boko, tränas av Stefan Hultman. Båda är tre år och riktiga talanger. Hultman har haft ett kanonår som tränare (över 15 miljoner kronor inkört) men med stallets treåringar har han misslyckats kapitalt. Den vinstrikaste är Zyrano Boko med 343?000 kronor på kontot. Anledningen till det skrala resultatet är infektioner och virus som stoppade hästarna från kontinuerlig träning och tävling under sommaren. Men såväl Never Again och Zyrano Boko kommer att tjäna grova pengar som fyraåringar.

Jag tror inte alltid att det är negativt att slippa tampas i tuffa årgångslopp under sin första säsong på tävlingsbanan.

Som alltid såg Hultmans hästar ut att trivas med livet. De är ständigt pigga, blanka i pälsen och med gott hull. Blev mest förtjust i Never Agains uppsyn. Hans avslutning sista 300 meterna var läcker att se.

Veteranen var värst

Gårdagens största favorit, Global Investment, var först en gång i loppet. På mållinjen. Han var chanslös på spets och för körande Björn Goop fanns inget annat alternativ än ta jumboplatsen. När ledande Debbie Brodda fick bestämma borde favoriten varit borta men Global Investment avslutade vasst och fick nosen först. Bäst var dock veteranen (elva år) Super Light (såg bättre ut än någonsin). Han galopperade bort minst 40 meter i starten men reparerade till målfotoförlust. Mycket tyder på att Global Investment och Super Light kan få en vinstgivande vinter.

Till sist; på lördag kan en ensam ­vinnare ta hem 60 miljoner kronor när V75 avgörs på Åby. Någon mer än jag som är sugen på de slantarna? Tänkte väl det.

ARTIKELN HANDLAR OM