Stjärnkusken: De ser formstarka ut

Foto: ALN
TRAV

Dubbeljackpot på V75 med 60 miljoner till en ensam vinnare.

Ett tips är att ta rygg på Örjan Kihlström - kusken som är glödhet och hotar Erik Adielsson i V75-ligan.

– Jag ska göra vad jag kan för att vinna. Hästarna jag kör på lördag ser formstarka ut, säger Kihlström.

För två veckor sedan var han rejält akterseglad i V75-ligan. Örjan Kihlström låg då nio segrar efter ledande Erik Adielsson. Men när det återstår tre omgångar ligger han bara två "pinnar" bakom. Efter dubbelsegern i Halmstad, trippeln på Bergsåker i lördags, samt ytterligare en rikstotoseger i fredags, är det helt plötsligt match igen. Ställningen just nu är 51-49 i Erik Adielssons favör.

– Jag har aldrig haft någon feeling för att jag skulle kunna vinna V75-ligan. Jag hoppade exempelvis över omgången i Kalmar för några veckor sedan. Det såg ju helt omöjligt ut ett tag men nu finns chansen. Hästarna jag har kört har varit fantastiskt bra, säger Örjan Kihlström.

– Det skulle naturligtvis vara roligt att vinna den och jag tycker att det är prestige i alla ligor. Det här är ju en av de största. Men för mitt eget vidkommande skulle jag hellre vinna Solvallas championliga. Den har jag aldrig vunnit tidigare men däremot V75-ligan har jag vunnit ett par gånger.

Hur stor är chansen att du snuvar ledande Adielsson?

– Tyvärr tror jag inte att den är så stor. När V75-finalerna körs Annandag jul på Solvalla så missar jag några lopp. Jag har bokat en semesterresa till Thailand och planet går senare på eftermiddagen. Det gör att jag kanske bara kan köra halva tävlingsdagen. Det var lite synd för jag har några fina hästar inkvalade som säkert har chans att vinna.

Inga planer på att flytta semesterresan?

– Nej, nu är det redan bokat och klart. Men det körs ju en extra V75-omgång på Solvalla dagen innan Julafton också. Man kan alltid hoppas att det blir några intressanta styrningar där.

Har inte spelat på 20 år

Varje vecka är Örjan Kihlström med och fördelar miljonerna på V75. Men när det gäller spel för egen del är han helt ointresserad. Faktum är att han inte har spelat på trav på över 20 år.

– Jag har inte spelat sedan Mack Lobell vann försöket till Elitloppet 1988. Då gick jag på publikplatserna och tyckte att hästen såg så fin ut i värmningen. Han hade ju konstrat en del i träningen inför loppet och folk visste inte riktigt var de hade honom. Därför gjorde jag ett lir och det gick bra.

– Sedan blev jag mer eller mindre tvingad att göra ett V65-system när jag låg i lumpen. Det var grabbarna på luckan som ville att jag skulle skriva en rad och det gick faktiskt in. Men det blev inte så där jättemånga kronor i vinst eftersom vi var många som delade.

– Så man kanske borde gå in mer för liret, säger Kihlström och skrattar.

– Nej, skämt åsido så är jag helt ointresserad av spel. När jag var i Las Vegas i två dygn omsatte jag totalt en dollar på spel. För mig är det intresset för travsporten som gäller.

På väg mot rekordår

Själv är han på väg mot ett rekordår som kusk. Per den 14 december har Örjan Kihlström kört in 42,5 miljoner kronor i år.

– Det är rekord i inkörda pengar. Jag har haft ett kanonår med bra utdelning i de stora loppen. Det har varit flera höjdpunkter men det som smäller högst är derbysegern med Maharajah.

På lördag är det dubbeljackpot på V75. Drygt 60 miljoner kronor kan en ensam vinnare plocka hem bara på sju rätt. Örjan Kihlström kör i fem avdelningar och lita på att han gärna vill plocka så många segrar som möjligt.

”Ska inte nonchaleras”

– Late Speed (V75-1) gjorde ett bra lopp i Halmstad och var nära att vinna V75 från ledningen. Hon är snabb ut och har ett bra läge. Jag tycker inte att man ska nonchalera henne.

– New Chance (V75-2) har jag inte kört på länge. Men det är en trevlig häst som kommer från seger och har ett intressant läge. Mycket kan hända i stoloppen och hon behöver inte vara helt borta.

– Hold'em No Limit (V75-4) gick hyggligt när jag körde honom i Örebro näst senast. Nu fick han sämsta läget och det blir tufft mot bra hästar som står där framme.

- Utah Hornline (V75-6) har jag aldrig kört men sett flera gånger. Hästen har gått jättebra en längre tid och ser ut att hålla fin form. Med rätt resa duger han säkert långt här och då bör han ha lite chans.

– Dude Kemp (V75-7) är en jättefin häst som jag heller aldrig har kört men väl sett flera gånger. Han höll starkt i comebacken senast och det var synd på läget då han är så startsnabb. Det blir till att smyga med och köra på chans. Normalt sett blir det väl svårt härifrån men man vet aldrig, säger Örjan Kihlström.

Till sist en hypotetisk fråga; nu är du ju ingen spelare, men om du hade vunnit 60 miljoner på V75, vad hade du gjort då?

– För det första hade jag köpt mig en riktigt fin motorcykel. Jag håller på och tar MC-kort och ska köra upp framåt vårkanten. Sedan hade jag nog köpt ett par hästar till men i övrigt gnetat på som vanligt.

Michael Carlsson/Kanal75