"Nu är det dags – jag ska rösta"

TRAV

Det är hästgala i januari.

Soffliggare Nybrink ska banne mig rösta i år.

Det är faen min plikt.

Men inte än, ingen brådska.

Just nu är det ”lite” rörigt.

Hästgalan 22 januari närmar sig. Egentligen är festen på Rondo i Göteborg mest en tillställning för inbördes beundran, ett uppsnackat spektakel som allmänheten inte har tillträde till. Det är alla hästsportjournalister som nominerar och röstar fram vinnare. På plats sitter den proppmätta travgräddan och dricker vin och fyrar av leenden.

Men Svenne Banan från Sumpan (travets mjölkkossa nummer ett) motas i grind. Han får stanna hemma och dricka folköl och käka jordnötter från Willys. Nänä, inga stor-sponsorer kommer in, bara alla dessa bidragstagare, he he. Nej, förlåt, ska sluta dumma mig och retas. Numera kan man ju faktiskt se ganska mycket av galan under den timme som TV4 plus direktsänder.

I år blir det spännande

Jag kommer att sitta klistrad framför tv:n den här gången. För i år blir det nämligen spännande. Hur ska det bli med Åke Svanstedt? Dyker han över huvudtaget upp? Det normala är att han tar hem galans tyngsta titel, Årets tränare 2009. Lätt. Det kan även bli så att Torvald Palema blir Årets häst och Årets äldre och Svanstedt Årets kusk.

Det kan bli en ”javvla” massa Svanstedt helt enkelt. Det kommer att uppstå en stig mellan hans plats vid bordet och podiet. Game set match grön kille.

Om han nu inte fälls av Skaraborgs Tingsrätt när grisfösardomen faller två dagar före julafton. Då undrar jag hur alla (utom en) travjournalister tänker. Jag vet inte. Hur ska man tänka? Några tips? Jag väntar i alla fall på domstolens utslag. Sen får jag se hur det känns.

Det kan alltså vara så sjukt att det blir Skaraborgs Tingsrätt som avgör vem som blir Årets tränare, Årets kusk och Årets häst.

”Fördelningen framstår som rättvis”

Jag skrev om pottfördelningen på V75 förra veckan, att den borde ändras, och undrade om jag missat någon detalj. ”P.S.” mejlar: ”Ja, du har missat en sak. Du snuddar själv vid att man oftast har flera sexor och femmor. Och det är just så man måste se det, på kupongnivå. Inte på fördelningen i resp. vinstgrupp. Som det är nu så får gruppen kuponger med sju rätt (och ett antal sexor och femmor) 50 procent av den totala vinstpotten. Gruppen kuponger med sex rätt (och ett antal femmor) får 30 procent av vinstpotten. Och gruppen kuponger med fem rätt får 20 procent. Den fördelningen rubbas naturligtvis när någon av potterna går vidare till jackpott, men det är en annan diskussion. Vid en normal omgång framstår fördelningen som rättvis.”

FAKTA

Veckans tips

1. 5 Mind Your Head (Solvalla, V64-1)

Topprestation senast. Snabb ut. Dags nu?

2. 3 Igloo Skift (Solvalla, V64-2)

Rysligt bra vid segrarna. Normalt sett överlägsen.

3. 7 Dust All Over (Solvalla, V64-6)

Mersmakande come back. Smyger. Pass upp!