”Vet inte hur han kan vara så bra”

Amatörtränaren om Skogans Jokers succéår och helgens vinstchans

Dan-Åke Olsson med gamle stjärnhästen Skogans Joker. Olsson tror på seger på lördag.
TRAV

Skogans Joker är i sitt livs form – som tolvåring.

Inte ens hästens tränare, Dan-Åke Olsson, har någon förklaring till succén.

– Jag brukar fråga mig själv hur han kan vara så bra, säger han.

Skogans Joker gör sin bästa säsong – trots att han är tolv år. I år har hästen sprungit in över 900 000 kronor och har fyra segrar på de fem senaste starterna.

Efter uppvisningen på hemmaplan i Kalmar för en månad sedan, när Skogans Joker krossade motståndet i gulddivisionen, trodde nog de flesta att han gjort sin sista start i karriären.

Men på lördag startar han på Åby – och därefter väntar V75-finalerna på annandag jul.

– Det var en perfekt avslutning för honom – på hemmaplan. Eftersom han var så bra ville vi så klart starta honom i finalerna. Nu blev det också det här loppet på Åby så att han får ett jobb i benen inför Solvalla, säger Dan-Åke Olsson.

Tror på seger

Skogans Joker startar från nionde spår på lördag – och värsta motbudet är Conrad Lugauers speediga stjärna Copper Beech.

– Johnny (Takter) kommer nog att köra i andra spår och kliva på den sista biten. Jag tror inte att Copper Beech kan stå emot Skogans Joker om han får tag på honom 600-700 meter från mål.

Du tror på seger?

– Ja, det måste jag göra. Hästen är så fantastiskt fin.

Hur kan Skogans Joker vara så bra vid tolv års ålder?

– Ja du, det har jag frågat mig själv flera gånger. Han trivs med livet helt enkelt.

Var allvarligt skadad

Efter en stunds funderade säger sig Dan-Åke Olsson ha hittat en förklaring till varför hästen presterar så bra.

– När han kom till mig från Olle Goop för 4,5 år sedan var han allvarligt skadad. Jag trodde inte att han skulle kunna tävla mer men jag fick mycket tid på mig på att få i ordning honom. Sedan har Skogans Joker drabbats av flera andra skador så han har fått flera längre uppehåll. Det har nog spelat in en hel del till varför han är så pigg nu.

Det måste kännas lite surt att Skogans Joker inte får tävla nästa år?

– Ja, det är synd. Samtidigt är det kul att han får sluta när han är på topp. Det vore fantastiskt att avsluta med ytterligare två segrar. Men det blir så klart väldigt tufft.

Vad har hästen betydit för dig?

– Oerhört mycket. Det är en väldigt personlig häst och den är klok som få. Jag ser exempelvis direkt om något är fel på honom. Då gör han mig uppmärksam direkt.