Hellstedt varnar för miljonskrällar

Foto: KANAL75
TRAV

Åtta segrar på fjorton försök.

Jan Hellstedt har ett stall i toppform.

När det på lördag är dubbeljackpot på V75 startar han två hästar.

– Båda två kan vara värda att ta med om man är ute efter de stora pengarna, säger Mantorptränaren.

I regel brukar en travtränare följa sina adepters framfart från sulkyn, bankanten, stallbacken eller kanske från publikplats. Jan Hellstedt har inte varit på någon av de platserna när hans hästar de senaste veckorna har lyckats med konststycket att vinna åtta av sina senaste 14 starter.

– Jag kom just hem efter 14 dagar i Thailand men jag har varit med och tittat på ATG Live på nätterna. Tidsskillnaden är sex timmar så tävlingarna drog igång framåt ett på natten. Men har man semester är det ju inget bekymmer med sena kväller.

– Det var nionde året jag var i Thailand och jag har haft det fruktansvärt bra. Vädret är alltid fint men i år var det helt enormt. Jag har inte sett ett moln och det var mellan 29 och 32 grader i vattnet. Så det blev mycket bad, massage och Singha (thailändsk öl reds.anm.), säger Hellstedt och skrattar.

Inte nöjd trots rekordår

Men det är inte bara under Hellstedts solsemester som hans hästar har presterat bra. När 2009 års bokslut närmar sig kan man konstatera att stallet lägger sitt bästa år någonsin bakom sig. Men trots över sex miljoner kronor inkört är Hellstedt inte helt nöjd.

– Jag tycker att vi har haft ett sämre år jämfört med i fjol, även om vi har kört in mer pengar. Man ska inte klaga men jag tycker faktiskt att vi har haft lite otur och det har inte blivit några riktigt stora segrar. Anledningen till resultatet är att vi har en hög lägstanivå.

En annan anledning är att Hellstedts Frankrikesatsning har burit frukt. Duon Nasty och Poison, båda med efternamnet Composite, har varit riktiga kassakor i grodätarlandet.

– Poison och Nasty har gjort det jättebra och vi får se om de har mer att hämta. Nu är Ceasar Sånna där också, och Lovebite, som var enastående stark när han mer eller mindre mötte den franska montéeliten senast. Han gick starkt runt sista kurvan men tog ett par för honom karakteristiska snubbelsteg och blev diskad. Han kan nog göra det rejält under sadel framöver.

60 miljoner i potten

Solbränd till pepparkaksfärg blickar nu Hellstedt mot jul. Men innan det är dags att skära upp skinkan och slå i glasen väntar V75 på Åbytravet. Då både fem- och sexrättspotten gick vidare från förra veckans omgång kommer det på lördag ligga hisnande 60 miljoner kronor i sjurättspotten.

– Ja, nu är det dags! säger Hellstedt, som har två formstarka hästar till start.

– Quantum Aramis (V75-1) är trots en lång säsong pigg och fin. Senast tycker jag att han efter omständigheterna gjorde det mycket bra. Stefan (Söderkvist) valde att sitta kvar och sedan avslutade han 1.10,5 sista 500 meterna. Jag är inte påläst på motståndet men han räcker långt i klassen och jag tycker inte alls att han ska vara borträknad. Vi har bara laddat med honom en gång men då small det bara till och han tog ledningen från spår åtta. Jag har ingen jättekläm på hur han klarar voltstart men planen är att bränna av honom mot ledningen. Sen kan det tänkas att släppa till någon. Lång distans ser jag som ett plus för han väger ingenting och kan springa hur långt som helst. Om det skulle krävas skor tror jag inte att det påverkar honom något speciellt. Han har oerhört fin teknik.

– Viol Hornline (V75-7) chockade några stycken när hon vann senast men för dagen känns hon faktiskt lika bra som när hon vann Stosprintern förra året. Hon känns riktigt vass och lång distans är inget bekymmer för henne. Det blir full laddning mot ledningen och vi är öppna för att släppa till någon bra med henne också. Det finns ett par hästar med i loppet som kan knäcka henne från dödens men får hon ett hänglopp kan hon gå ruskigt fort till slut. Så de ska nog inte utmana henne på speed.

Din lärling Nilsgunnar Johansson singelstreckar Viol Hornline i kusktipset Fem Tippar V75. Vad säger du om det?

– Jag vet inte hur hårt vi ska tro på det. Det är bara att titta på Nisses styrningar. Han drar i högertömmen och kommer sen inte i mål. Skämt åsido tycker jag att Viol Hornline är en rysare med rätt löpningsförlopp och är man ute efter de stora pengarna kan hon vara värd att ta med.

Ola Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM