”Mest oglamorösa sport som finns”

Sveriges hetaste travtjej om lördagens V75, privatlivet och sina framtida mål

TRAV

Hon är för tillfället trav-Sveriges hetaste tjej.

Nu pratar Jennifer Tillman ut om framgångarna, framtiden och om hur hon offrar allt för travet.

– Trav måste vara den mest oglamorösa sport som finns, säger Tillman.

25-åriga Jennifer Tillman har under 2009 gått från att vara en doldis i trav-Sverige till att bli en av landets hetaste kuskar. Under året har Tillman vunnit flera stora segrar och under förra veckan vann hon lärlingarnas guldklocka på Solvalla.

– Det var en fantastisk upplevelse. Direkt efter loppet förstod jag nog inte hur stor segern var men det har jag fått klart för mig nu. I finalen kändes det klart över upploppet och det var en jäkligt skön känsla. Jag blev lite rörd efteråt och segern i guldklockan slår högre än den V75-seger jag tog tidigare, säger stjärnskottet.

Märker du av någon avundsjuka?

– Nej, inget alls faktiskt. Är folk avundsjuka så måste de dölja det bra i sådana fall. Det var väldigt många som gratulerade mig efter segern i guldklockan.

Väntar med att bli egen tränare

De flesta av landets travtalanger jobbar hos stora tränare runt om i landet.

Men Jennifer Tillman har valt en annan väg. Just nu jobbar 25-åringen hos den okända proffstränaren Jörgen Axén på Mantorpstravet – där hon trivs jättebra.

– Som det känns just nu så kommer jag stanna här i många år till. Jag trivs och har det jättebra. Vi har flera fina hästar så det ser intressant ut till nästa år.

När ska du bli egen tränare?

– Det får vänta några år. Mitt mål är att bli proffstränare i framtiden men jag vill inte bli det just nu. När jag väl bestämmer mig för att bli egen tränare så ska jag gå in för det helhjärtat och jag vill verkligen inte ta några förhastade beslut.

”Älskar hästarna”

Jennifer Tillman är uppvuxen med hästar och har under de senaste fem åren jobbat heltid i travstall.

– Jag älskar hästarna och de betyder otroligt mycket för mig. Jag är en tävlingsmänniska och att köra lopp är otroligt roligt, det vill jag fortsätta med länge till. När det inte går bra så blir jag sur men jag blir bättre och bättre på att kontrollera mig. Det är ju faktiskt så att man förlorar mer lopp än man vinner, så är det för alla. Man måste försöka glömma bort motgångarna och gå vidare, annars fungerar det inte, säger Tillman och fortsätter:

– Men när man står med lera upp till knäna på dagarna så kan man fundera på vad man håller på med. Men kärleken till hästarna är stor och jag kan inte tänka mig att jobba med något annat.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Ja du, tiden räcker inte till så mycket annat. Just nu är det väldigt mycket jobb men jag försöker umgås med kompisar ibland och hålla kontakt med dem. Det är viktigt för mig. Förut spelade jag innebandy men det har jag inte tid med längre. Jag har en del ”vanliga” kompisar och de bara skakar på huvudet över mitt jobb. De tycker inte att det är så glamoröst vilket det inte är heller. Trav måste vara den mest oglamorösa sport som finns.

”Brukar ha starka hästar”

På lördag kör Jennifer Tillman på V75 på Åbytravet. Tillman kör det treåriga stoet Lillinger Komp i V75-5. En häst Tillman inte har så stor koll på.

– Jag vet att det är en startsnabb häst och Fredrik Persson brukar ha starka hästar så det ser bra ut, säger Jennifer Tillman.