Skötaren om stjärnan: Det är en häst för eliten

Foto: ALN
TRAV

Han kom igång sent och gjorde bara två starter som treåring.

Trots det har han i år slagit sig in i kulltoppen.

På onsdagen startar Spring Erom i Gunnar Nordins lopp på Solvalla.

– Bara det löser sig lite med positionerna ska han vara med och kriga om segern, säger Björn Olofsson. som tränar hästen tillsammans med pappa Håkan.

Familjen Olofsson i Kvibille strax norr om Halmstad har ett liten men naggande gott travstall. Stallets största stjärna på senare år, sexfaldiga miljonären Spring Ray, har på grund av skada inte startat sedan i våras. Han är nu på gång igen och beräknas återkomma på banorna efter årsskiftet. Men då får han finna sig i att en ny stjärna har tänts i stallet där han tidigare varit kung.

Den nya stjärnan heter Spring Erom (V64-5) och han har gått från klarhet till klarhet under året. För att tillhöra årgångstoppen kom han emellertid igång sent och han hann bara med att göra två starter som treåring.

– Han var helt enkel inte färdig att starta innan dess. Men när han sen gick 1.13,5 i våras förstod vi att han var något långt utöver det vanliga, säger Björn Olofsson, som själv körde hästen vid en V75-seger hemma på Halmstadtravet i juli.

Under året har Spring Erom sedan fortsatt att utvecklas och i dagsläget tillhör han kulltoppen. I juli vann han Fyraåringstestet i Eskilstuna och två starter senare tillhörde han förhandsfavoriterna i travsportens blå band, Svenskt Travderby på Jägersro.

– Han har varit bra hela tiden men tyvärr hade han stolpe ut i derbyt. Han var sjuk den dagen och det var naturligtvis tråkigt.

Men Spring Erom kom igen till nästa stora årgångslopp, Breeders' Crown, där han efter seger i uttagningen slutade som målfotoslagen tvåa i finalen.

Utgångsläget en fälla?

Totalt 17 starter under 2009 har inbringat drygt 1,7 miljoner kronor i prispengar och när Spring Erom på onsdagen gästar Solvalla kan ytterligare 125 000 kronor läggas till den summan. Det är den årliga Nordindagen som står för dörren och var och en av de legendariska Nordinbröderna Sören, Gösta och Gunnar har ett lopp uppkallat efter sig. Spring Erom startar från spår ett i Gunnars lopp men det spår som för många hästar anses perfekt kan vara en fälla för Olofssons gunstling.

– För honom är det ett tråkigt läge eftersom han inte är startsnabb. Det är däremot flera av hästarna utvändigt så det finns risk för att han hamnar i fjärde, femte par invändigt. Men vi får se vad Björn (Goop) hittar på. Bara det löser sig lite med positionerna ska han vara med och kriga om segern.

En annan faktor som kan spela in är banunderlaget. Blir det kallt kan det krävas brodd i skorna och det skulle i så fall vara första gången som Spring Erom tävlar med det.

– Men det tror jag inte skulle vara något bekymmer eftersom han ändå går med ganska tunga skor, säger Olofsson.

Fin statistik tillsammans med Andaloux

Något som talar för Spring Erom är att han får sällskap till Solvalla av stallkamraten Andaloux (V64-4). Sex gånger tidigare har de startat under samma tävlingsdag och fyra av de gångerna har Spring Erom vunnit. Två av gångerna har Andaloux vunnit.

– De är inte precis kompisar men av någon anledning brukar de gå bra när de reser ihop. Framför allt tycker jag att Andaloux har varit som bäst när Spring Erom har varit med. Andaloux var som vanligt jättebra i gulddivisionen senast och den långa distansen tror jag gynnar honom jämfört med flera av konkurrenterna. Men det är inte lätt att stå med 60 meters tillägg. Han kan vara trea, fyra om han gör ett bra lopp.

Mot översta eliten

Spring Erom har varit igång och tävlat utan några längre pauser ända sedan han gjorde tävlingsdebut i december förra året och efter onsdagens start lutar det åt att han får en välförtjänt vinterpaus. Sedan återstår att se om han kan upprepa stallkompisen Spring Rays bedrift och växa in i den äldre eliten som femåring.

– Det är väldigt svårt att jämföra hästarna men så länge Spring Erom håller ihop ser det ljust ut och vi hoppas att han kommer att etablera sig i eliten.

Ola Johansson/Kanal75