Halmstad lägger ner open stretch

TRAV

Halmstadtravet skrotar det extra invändiga spåret över upploppet, så kallat open stretch.

Det beslutade styrelsen i Hallands Travsällskap under måndagen.

– Det är en seger för rättvisan. Open stretch är totalt vansinnigt, säger Kari Lähdekorpi.

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Halmstadtravet var först i landet med att inför open stretch. Det var den 20 oktober 2006. Nu drygt tre år senare stänger man ner det. Styrelsen har givit efter för det massiva trycket ifrån framförallt de aktiva, men även från publik och spelare.

Enligt ett pressmeddelande var styrelsen i Hallands travsällskap enhälliga i beslutet. Det stora skälet till att lägga ner är att de positiva effekterna inte har varit tillräckligt stora, samt att förväntningarna inte har uppfyllts. Därför stänger man open stretch från den 1 februari 2010.

En av motståndarna till open stretch är Kari Lähdekorpi. Han är mycket nöjd med att det nu läggs ner.

– Det känns mycket bra. Fast jag är ju aldrig nöjd och det enda som oroar mig nu är att inte Åby också lägger ner "snikspåret". De ska ha möte den 16 december och nu kanske de fortsätter med open stretch bara för att Halmstad stänger det.

– Vi får hoppas att det inte påverkar för på Åby är det ännu värre med dubbla open stretch. Det är totalt vansinnigt och det värsta är att många inte vet hur pass illa det är. Sitter man i fjärde par utvändigt eller längre bak är det helt omöjligt att vinna lopp. Det är bara Åke Svanstedts hästar som klarar det. Vi vanliga dödliga klarar det inte, säger Kari Lähdekorpi.

Sams med banans ledning igen

Men Lähdekorpi är i alla fall nöjd med att Halmstad stänger igen det extra spåret. Därmed kan han bli sams igen med banans ledning.

– Nu kan jag äta jullunch med ledningen och mina andra tränarkollegor till veckan. Det hade jag inte gjort annars. Jag har för övrigt inte pratat med någon på sekretariatet eller varken VD:n eller sportchefen på över två månader. Det var skönt att de nu tog sitt förnuft tillfånga, säger han.

Tidigare i år stängde även Eskilstuna open stretch. Därmed är det bara Skellefteå och Åby som är kvar som open stretch-banor.

Michael Carlsson/Kanal75