Hoppade av skolan – för att bli travkusk

Foto: ALN
Marcus M Melander.
TRAV

Han hoppade av skolan när han var 15 år för att satsa allt på travet.

Nu gör Marcus M Melander succé och på lördag kan han vinna på V75.

– Jag har inte ångrat mitt val en enda gång, säger Melander.

17-årige Marcus M Melander har sedan barnsben varit intresserad av hästar. För nio år sedan började han köra ponnyhästar.

– Man lär sig väldigt mycket av att köra ponnyhästar. Det är en perfekt början för de flesta ponnyhästar är svårkörda och man får lära sig att köra häst från grunden, säger Marcus M Melander.

Kört in över en halv miljon

Nu är Melander en av landets mest talangfulla kuskar och 2009 har varit ett succéår. 17-åringen har på 95 starter kört in över 500 000 kronor och vunnit åtta lopp.

– Det har gått riktigt bra och det är otroligt roligt att köra lopp. Men det är också jätteroligt att träna hästarna och se hur de utvecklas.

Toppstammad

Att Marcus skulle börja med trav var rätt givet. Marcus pappa, Mikael, driver en tränarrörelse på åtta hästar och Marcus farbror är den välkända travtränaren Stefan ”Tarzan” Melander som är en av landets mest kända och populära travtränare.

– Man är ju rätt bra stammad om man säger så. Hästarna har alltid funnits där och jag trivs verkligen med mitt jobb, säger Marcus M Melander.

Slutade skolan – efter nian

För två år sedan valde Marcus att hoppa av skolan för att få ägna sig åt hästarna på heltid. Ett beslut som hans mamma och pappa var tveksamma till.

– Mamma och pappa försökte få mig att gå gymnasiet men jag ville jobba med hästarna. Det var inget svårt val direkt. Travsporten var för lockande.

Har du ångrat ditt beslut?

– Inte det minsta.

Om vi drömmer oss framåt tio år, vad gör du då?

– Då är jag nog egen tränare någonstans. Antingen i Sverige eller i Amerika. Jag gillar Amerika och det är ett land med många duktiga kuskar. När jag kör lopp så ”ligger” jag ofta ner i vagnen, precis som de amerikanska kuskarna.

– Långa tömmar och långa vagnar, det är min grej.

Miljonskräll

På lördag är det jackpott på V75 och en ensam vinnare tar hem 60 miljoner kronor. För att vinna superpotten måste flera skrällar vinna och en häst som blir lite streckad på lördag är Oblige Ås i V75-7 – som Marcus M Melander kör.

– Allt verkar bra med Oblige Ås för dagen men hennes form är lite svårbedömd. Hon känns fin i jobben men jag hade helst haft ett framspår då hon är snabb från start. Från spår tio får vi hoppas på högt tempo under loppet, då fäller hon många till slut.

Om du hade spelat V75 på lördag, hade du streckat din häst?

– Ja, om man tar några streck så ska hon med på kupongen, säger Marcus M Melander.