Takters råd till spelarna: Tänk inte på open stretch

Foto: KANAl75
Johnny Takter.
TRAV

På lördag körs V75 på Åbytravet med dubbla open stretch.

Men det extra innerspåret är ingenting spelarna ska bry sig om enligt stjärnkusken Johnny Takter.

– Det är väldigt ovanligt att någon häst vinner därifrån, säger han.

Veckans V75-omgång avgörs på Åbytravet som är den enda bana i Sverige som använder dubbla open stretch. Det innebär att det finns två extra spår för hästarna på upploppet.

Johnny Takter var den första någonsin att vinna via dubbla open stretch då han den 18 oktober 2007 spurtade till seger tillsammans med Peasant Gallant.

”Vinna är väldigt svårt”

Men enligt Takter är dubbla open stretch överskattat.

– Det är lite överkurs. Det ska väldigt mycket till för att man ska kunna vinna via dubbla open stretch. Om det är ett högt och uppskruvat tempo på loppen så kan det gå, men det är väldigt ovanligt, säger Takter och fortsätter:

– De som spelar V75 på lördag borde inte ta så hårt på att Åby kör med två extra innerspår på upploppet. Men däremot kan vi aktiva få bättre placeringar tack vare dubbla open stretch, men att vinna därifrån är väldigt svårt.

”Får träna bättre”

Flera av landets travtränare har öppet kritiserat open stretch. Tränarna påstår att det förstör travloppen – men Johnny Takter håller inte med sina kollegor.

– Jag har absolut inget emot open stretch. Jag tycker att det utvecklar hästarna och öppnar loppen mycket mer. Jag tycker att travsporten utvecklats sedan open stretch kom och jag gillar nymodigheter, alla banor behöver inte se likadana ut.

Kari Lähdekorpi säger att han inte ska starta sina hästar på Åbytravet, vad säger du om det?

– Det får stå för honom men hade jag varit travtränare hade jag anmält där det finns mest prispengar, och det är på Åbytravet. Om en häst vinner från open stretch så säger många att den hästen haft tur, men så är det inte. Vinner en häst via open stretch så har den gjort ett bra lopp och är värd segern.

– Kolla på Åke Svanstedt. Han struntar i om det är open stretch eller inte. Hans hästar kan vinna från alla positioner trots de extra innerspåren. Om man inte har hästar som räcker till får man träna bättre.

Solvalla – landets tråkigaste bana

Johnny Takter kör ofta på Solvalla – en bana han inte gillar.

– Solvalla är den tråkigaste bana att köra på i hela landet. Där körs det oftast bara i början och till slut i loppen. Det utvecklar inte hästarna och det blir tråkigt för publiken. Loppen blir för statiska.

På lördag kör du fem hästar på V75, kan du vinna med någon av dem?

– Skogans Joker (V75-3) och Evil Jagg (V75-4) känns intressanta. De kan strida om segern, säger Johnny Takter.