Radioprofilen om sina jackpottdrag

Ulf Elfving: Jag har hittat en riktig stänkare

Foto: ANDREA BJÖRSELL
TRAV

Dubbeljackpot på V75 och egen häst till start.

Lördagen blir extra spännande för Ulf Elfving.

– Jag hoppas att Nemo Lavec hjälper mig till 60 miljoner, säger radioprofilen och skrattar.

Sveriges mest kända radioröst är oerhört travbiten sedan många år. Ulf Elfving är även hästägare och deläger Next Lavec och Nemo Lavec – båda i träning hos Svante Båth. Nemo Lavec har vunnit fem lopp hittills men väntar fortfarande på första V75-segern. På lördag kan det vara dags. Nemo Lavec startar i V75-inledningen och nämns som en outsider av landets tipsexperter.

– Hästen har hög kapacitet och kan bättre än han har visat. Detta trots att han har tävlat bra och tjänat fina pengar. Han vann helt okörd senast och enligt Svante Båth känns han jättebra. Spåret är svårt men hästen är stark och den långa distansen passar bra, säger Ulf Elfving.

– Jag tycker att det är vansinnigt kul att vara hästägare. Det är betydligt mer spännande än jag kunde tro när jag köpte in mig på hästarna. Jag kommer att vara jättenervös när Nemo startar på lördag.

Är alltid optimist

Radioprofilen har tidigare sagt att lördagarna med V75 är veckans höjdpunkt. Den här veckan kryddas den med en dubbeljackpot – där en ensam vinnare kan ta hem 60 miljoner kronor.

– Att dessutom ha en delägd häst till start i omgången känns fantastiskt. Jag hoppas att det går bra. Jag är alltid optimist och vinner Nemo Lavec kommer han att rensa litegrann. I så fall är det en bra början på väg mot 60 miljoner, säger Elfving och skrattar.

Sitter bänkad framför datorn

Han kommer inte att vara på plats på Åby när loppet körs. Då sitter Ulf Elfving bänkad framför datorn och ser loppet i direktsändning.

– ATG-Live är bekvämt och en bra service. På lördagarna följer jag värmningar och all information ifrån stallbacken innan jag lämnar in mina system. Då har jag många gånger suttit halva natten och lusläst flera tidningar och deras experters tips. Jag tycker ofta att själva förarbetet till V75 är väldigt kul. När man lämnar in tycker man att systemet ser oslagbart ut.

– På kvällen är det julbord på Tyrol med familj och vänner. Vinner Nemo Lavec blir det minst en nubbe extra till sillen. Och får jag sju rätt på V75 lär det bli en dyr och fin champagne.

Vill vara väl förberedd

Ulf Elfving är noga med att påtala att han inte är någon superexpert på hästar. Men han lägger ner en hel del arbete på att läsa mycket om travet under veckorna. Förutom V75 pluggar han ofta hårt inför V64-tävlingarna på onsdagarna. Det har gett resultat och han har spelat in flera vinster på sexsiffriga belopp.

– Har man inte läst på är det ingen idé att spela. Då kan man lika gärna kasta pengarna i sjön. Det gäller att vara väl förberedd och kolla upp så mycket som det bara går. Allt ifrån sista minuten-info ifrån stallbacken, till om hästarna ska tävla med skor eller inte och hur vissa har rest och övernattat.

– Travet är en fascinerande sport och spelet ger ju det hela en extra krydda. Det har ramlat in en och annan vinst på sistone, men just nu är det för långt mellan dem. Spelet går väl i stort sett runt för närvarande.

Förutom Nemo Lavec, vilka är dina bästa jackpotdrag på V75?

– Bästa spiken är Muscles Rose (V75-4). Han är snabb ut och har ett perfekt läge med springspår. Erik Adielsson är en mästare på att pricka starten därifrån och jag tror på ledning runt om.

– Lärlingslopp och stolopp brukar ofta bädda för en skräll. Jag har hittat en riktig stänkare i Motowns Lavendel (V75-5) som har toppform och ett perfekt smygläge. Hästen satt fast med lite krafter kvar senast och på Åby finns ju dubbla open stretch.

– Sedan vill jag varna lite för Dude Kemp (V75-7). Det är ett riktigt långskott men hästen fullföljde starkt i comebacken efter lång vila senast. Jag blir inte ett dugg förvånad om Örjan Kihlström kommer farande till slut efter ett smyglopp och skräller.

Michael Carlsson/Kanal 75