”Det har blivit ett par miljonvinster”

Storspelarna ”Nisse-Nilox” och ”Ögat” om sina vinster på travspelet

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Nils ”Nisse-Nilox” Lagerström.
TRAV

Thomas Öhman och Nils ”Nisse-Nilox” Lagerström har blivit miljonärer på travspel.

Här berättar de om sina storvinster – och tipsar om värdefulla råd inför jackpott-omgången.

– Det är inte fel att spika en storfavorit. Drygt 70 procent av gångerna vinner omgångens största favorit, säger ”Nisse-Nilox”.

Thomas Öhman och Nils ”Nisse-Nilox” Lagerström har spelat på trav hela livet. Och båda har lirat in flera miljonvinster. Nu får du del ta del av storspelarnas bästa tankar och tips för att vinna de stora pengarna – lagom till helgens rekordjackpott på Åby.

– Jag tycker att omgången ser spännande ut. Jag har taktiken klar, säger Thomas Öhman som varit professionell travspelare i över 20 år.

Han berättar att han, som många andra, använder sig av jokersystemet.

– Med det får du med fler hästar till en mindre summa. Du betalar helt enkelt inte lika mycket för de hästar som du tror mindre på, säger Öhman.

Spikar i början

När han spelar V75 försöker han oftast hitta ett spikalternativ i de första avdelningarna.

– Det är min målsättning. De flesta som spelar på V75 garderar mycket i början för att de vill vara med så länge som möjligt. Därmed blir oftast spelvärdet extremt lågt om man spikar favoriten i den sista avdelningen. Oftast är den groteskt överstreckad också.

Local Conch är storfavorit i V75-7 – och Öhman sågar hästen.

– Den var klart sämre senast. Hästen fick en fin resa och ändå såg den lite seg ut. Jag kommer att gardera honom.

Hur lägger du upp systemet i övrigt?

– Det är två 15-hästarslopp och där kommer jag att heltäcka ett av loppen och gå kort i det andra. Det går att få med fina skrällar då många blir streckade under tio procent.

Spelat in 30 miljoner

Thomas Öhman har spelat in över 30 miljoner kronor på trav – men enligt honom har vinsterna inte förändrat hans liv speciellt mycket.

– Först är det en otrolig anspänning när du jobbar in vinnaren i sista loppet. Sedan blir man så klart otroligt glad precis när sista hästen vunnit men efter det är det bara tomhet. Miljonvinsterna har inte förändrat mitt liv så mycket.

– Men det är klart att man har unnat sig någon extra resa med familjen och så vidare. Jag tror att livet skulle bli bra mycket tråkigare om man vann till exempel 70 miljoner kronor och slutade med travet. Vad skulle man göra då liksom? Det är spänningen i travet som ger den där sköna kicken.

Tog 15 år

Nils ”Nisse-Nilox” Lagerström är en välkänd Solvallaprofil och han har spelat in många miljonvinster genom åren.

– Men det tog mig 15 år att bli en bra travspelare. Först då blev de röda siffrorna i kassaboken svarta. Sedan blir man aldrig fullärd inom det här, säger ”Nisse-Nilox”.

Han berättar att man ska hålla sig till tre grundregler när det gäller travspel.

– För det första ska man inte spela med för många favoriter. Och för det andra inte spela med för många högoddsare. Det lönsar sig inte att helgardera tre lopp exempelvis. En gång på V75, genom alla år, har det vunnit en enprocentare och en tvåprocentare under samma omgång. Grundregel tre är att man måste tro på sig själv och våga spika exempelvis en tioprocentare, säger Nisse-Nilox.

Hur brukar du själv lägga upp systemet?

– Oftast har jag en spik och ett lås med få hästar. Ibland väljer jag att ha två hästar i två lopp plus en spik.

Spikar du oftast favoriter?

– Det är lite olika. Oftast är det bra att spika omgångens största favorit. Den vinner drygt 70 procent av gångerna. Sedan måste man tåla minst en jättesmäll om det ska bli stora pengar.

Ensam V5-vinnare

”Nisse-Nilox” har dragit in ett par miljonvinster. En gång blev han ensam vinnare på Solvallas V5-omgång.

– Då gav det 3,2 miljoner kronor. Sedan har jag varit riktigt nära att bli ensam vinnare på V75 två gånger. Ena gången fick jag runt en halv miljon kronor för sex och fem rätt. Sedan har det blivit ett par miljonvinster på V75.

Hur har miljonvinsterna förändrat ditt liv?

– Det är klart att det blir ett annat liv. Jag har investerat en del i huset och haft mycket semester. Sedan har jag kunnat jobba mindre och lagt mer tid på travet, säger ”Nisse-Nilox” som driver en resebyrå.

Hur mycket tid lägger du ner på travet under en vecka?

– När det var som mest handlade det om 40-45 timmar. Nu blir det väl runt 20 timmar.

ARTIKELN HANDLAR OM