"Ingen kommer att slå de här rekorden"

Åke Svanstedt om succéåret, Torvald Palema och USA-planerna

Foto: KANAl75
Åke Svanstedt
TRAV

Nu berättar Åke Svanstedt om sitt rekordår, planerna med Torvald Palema och gården i USA.

På sin hemsida skriver han om om den eventuella flytten till Florida.

– Jag har länge haft planer på att kanske avsluta min karriär i USA, skriver han på sin hemsida.

Åke Svanstedt har haft ett riktigt succéår. För några dagar sedan slog han Stig H Johanssons rekord på inkörda pengar och nu har han kört in över 43 miljoner kronor.

– Jag tycker att det är fantastiskt att vi har slagit tre historiska rekord. Förutom att vi slog Stig H när det gäller mest inkörda pengar under ett år, så blev det även rekord när det gäller totalt antal tränarsegrar och flesta antal tränarsegrar på V75.

Han menar att det kommer blir svårt att slå de här rekorden i framtiden.

– Jag tror varken att jag eller någon annan tränare kommer att slå de här rekorden. Det verkar heller inte komma några nya som är intresserade av att träna stora stall.

Torvalds årsdebut

Han berättar även att hans stjärna Torvald Palema just nu verkar som avelshingst hos Stalla Palema. Man fryser in sperman så att man kan använda den under avelssäsongen.

– Han vilar alltså helt för tillfället men kommer tillbaka till mig i januari och ska då börja tränas igen. Hästen kommer inte att kombinera avel och tävling nästa år utan kommer enbart att verka med fryst sperma i aveln. Om allt går som det ska är årsdebuten planerad till mitten eller slutet av mars, skriver Åke Svanstedt på sin hemsida.

Det första målet för hästen är Olympiatravet och sedan även Elitloppet.

För några månader sedan köpte Åke Svanstedt och hästägaren Karl-Erik Bender en hästgård i Florida. Gården kommer att hyras ut till amerikanska travtränare i början. Men i framtiden vill även Åke Svanstedt träna travhästar där.

– Det skulle vara spännande att träna unghästar i Florida och hur det än blir så kommer jag att flytta dit när jag blir äldre, berättar han.

Läs mer om Åke Svanstedt och V75-chanserna i lördagens Sportbladet.