Efter 6 månader – nu gör hästen comeback

Foto: KAMNAL75
Middle Man.
TRAV

Säsongsavslutning på Örebrotravet.

Då kommer Umeåtränaren Mats Bucht med två intressanta hästar.

– Det är hugget som stucket vem som har bäst chans. Jag hoppas på båda, säger han.

För ett år sedan drog Mats Bucht, årets tränare i Umeå 2008, igång en filial nära Arlanda utanför Stockholm. Det var ett steg i att utveckla rörelsen ytterligare och målet inför säsongen var att slå 2008 års siffror på 24 segrar och 1,9 miljoner kronor inkört. När året närmar sig sitt slut ståtar stallet med 31 segrar men "bara" 1,7 miljoner inkört.

– Jag är inte nöjd. Bland annat har jag inte kunnat starta de två som ska ut nu på söndag så mycket som planerat. Sen hade jag gärna haft framgångar på rikstoton. Visst, vi har tagit rätt många segrar men nästa år hoppas jag kunna vara med i något klassiskt lopp och synas mer på V75. Jag lägger ribban högt. Hur högt behåller jag för mig själv, säger Bucht.

Kan bli Solvallatränare

En gång i veckan åker Bucht från Umeå till filialen för att köra träningsjobb med de hästar som är stationerade där.

– Det fungerar helt okej.

Så det är inte aktuellt att flytta hela rörelsen och bli Solvallatränare?

– Inte än i alla fall. Visst har man alltid tankar och sådär men jag får allt vara Umåkertränare ett tag till. Men man ska aldrig säga aldrig.

Knäoperation och kastrering

Båda hästarna som Bucht ska starta när Örebrotravet på söndag kör sin sista tävlingsdag för året är uppstallade på Arlanda-filialen. Först ut är Middle Man (V65-2), som inte har tävlat sedan juli.

– Han har opererats i framknäna och av den anledningen inte startat på länge. Inför den här starten har han bara gått rakbanejobb och han behöver nog lopp i kroppen. Men han är grundkapabel och kommer säkert att göra bra ifrån sig direkt.

Häst nummer två blev utsedd till Årets varmblod på Umåker i fjol. Men Dandie Palema (V65-6) har inte haft ett lika bra 2009 och han hade inte heller startat sedan i somras när han gjorde comeback som fyra på Solvalla för två veckor sedan. Vann det loppet gjorde färske V75-vinnaren Bamse Gema.

– Det var bra hästar emot och jag tycker att han var bra. Han har haft lite problem med halsen tidigare men jag hoppas att den är i ordning nu. Vi har också kastrerat honom under uppehållet.

Hur går tankarna inför söndag?

– Båda mina hästar har fått tråkiga utgångsläget och det tar ner förhoppningarna. Vem av dem som har bäst chans är hugget som stucket men jag tycker att Middle Man möter lite lättare motstånd. Men jag hoppas på båda, säger Bucht avslutningsvis.

Ola Johansson/KANAL75