Finska travexperten om de finska V75-hästarna

TRAV

Superjackpott dagen före julafton med 90 miljoner till en ensam vinnare.

Några "okända" finska hästar är med på V75 på Solvalla.

Finlands Hans G Lindskog hjälper till i jakten på miljonerna.

– Jag jobbar heltid med travet i Finland och älskar det, säger programledaren och kommentatorn Marko Lähteenmäki.

Foto: KANAL75/Tapio Yliaho
Finske tv-mannen Marko Lähteenmäki hjälper till i miljonjakten.

Varje lördag sänds trav i YleTV2, en kanal som motsvarar Sveriges SVT2. Marko Lähteenmäki leder ett tipsprogram under förmiddagen. Under eftermiddagen sänds loppen från finska V75 i efterhand i samma kanal.

– Det är tipsprogrammet som är mitt största uppdrag just nu. Jag är även referent på travbanan i Björneborg och hjälper till ibland med intervjuer och att referera lopp på min hemmabana i Tammerfors, säger Finlands motsvarighet till Hans G Lindskog.

Att det artar sig till jackpott-feber i Sverige på onsdag har Marko Lähteenmäki uppmärksammat.

– Jag ser ofta på svenskt trav, säger han.

Historiens sjunde superjackpott

Ingen lyckades alltså pricka sju rätt vid lördagens V75-tävlingar på Åby. När en jackpottomgång slutar så blir det Superjackpott nästa gång.

Det är sjunde gången i V75:s historia det är superjackpott och hela 68 miljoner kronor kommer att föras över till sjurättspotten på onsdag och Uppesittarkvällen med Extra V75 från Solvalla.

Sammanlagt fem finska tränare har häst till start på Solvalla. Marko Lähteenmäkis har forskat lite och ger följande omdömen om de finska hästarna på V75.

– Men innan vi sätter igång vill jag önska god jul till alla mina finska travvänner i Sverige! Jag hälsar särskilt till min kompis Jouni Vaiho i Stockholm som brukar vara på plats på Solvalla varje onsdag. En duktig travtippare.

7 La Rite Lanai (V75-2), tränare Kyösti Lehmusranta.

– Har bra form och spurtade till sig segern från tredje utvändigt i den senaste starten i Björneborg. Hon gick rätt så bra men loppet var mycket billigt. La Rite Lanai räcker normalt inte i finska V75. Att vinna på Solvalla blir svårt.

9 Tamilphoto (V75-3), tränare Risto Airaksinen.

- Airaksinen är proffstränare nära Lahtis. Det handlar om en bra häst och Airaksinen lät också förhoppningsfull när jag pratade med honom inför det här. Formen är mycket bra. Hästen fungerar fint i ledningen, som nu senast i Tammerfors. Men tränaren tror att hästen nästan är bättre bakifrån och är nöjd med spåret. Tamilphoto är den klart bästa finska chansen på onsdag.

10 Nobodypaymybills (V75-4), tränare Jasmiina Aho (amatör).

– Vann ett V5-lopp på Vermo enkelt från utvändigt ledaren senast och var mycket fin då. Formen bör vara på topp. Jag kan inte motståndet så bra men en liten outsider kan det vara, säger Marko Lähteenmäki.

12 Bianca Journey (V75-6), tränare Esa Holopainen.

– Hon har kanonform men spår 12 är mycket dåligt för henne då hon är bäst från ledningen. Det blev seger i V75 i Tammerfors senast efter en spurt från kön. Hon klarar att gå bakifrån också men det är i spets hon är bäst. Bianca Journey är kapabel och har bland annat mött Finlands i mitt tycke bästa häst Target Hoss några gånger.

5 Even Steven (V75-7), tränare Risto Airaksinen.

– Lär få det svårt här. Risto Airaksinen tycker att motståndet ser mycket, mycket tufft ut och han tror inte på någon större segerchans. Tävlar i finska gulddivisionen men guldhästarna här håller inte någon högre standard för dagen. Det är Tamilphoto i V75-3 Risto Airaksinen hoppas på, avslutar Finlands Hans G, Marko Lähteenmäki.

Mikael Wikner/KANAL75