”Har inte berättat för att jag skäms”

Åke Svanstedt erkänner att han använt grisfösare

TRAV

STC:s överveterinär Peter Forssberg avslöjade att Åke Svanstedt har använt grisfösare.

Nu erkänner huvudpersonen själv att han gjort det.

– Att jag inte har berättat det är för att jag skäms, säger Svanstedt.

Svanstedt är anklagad för att ha använt el, så kallad grisfösare, på sina hästar. Under rättegångens första dag i onsdags sa Åke Svanstedt att han aldrig varit i kontakt med en grisfösare och att han inte trodde att en sådan sak skulle förbättra hästarna.

Men i fredags, under rättegångens tredje dag, avslöjade STC:s överveterinär Peter Forssberg att Åke Svanstedt har använt sig av grisfösare. Ett uttalande som överraskade de flesta.

– Åke medgav att han testat det en gång i sin ungdom, sa Forssberg under rättegången.

”Åke svarade bra”

Enligt Svanstedts advokat Leif Silbersky har det ingen betydelse för den fortsatta rättegångens utgång – eftersom Svanstedt vid den tidpunkten var amatör.

– Svanstedt har sagt att han aldrig sett en grisfösare under sin tid som proffstränare. Jag tycker att Åke svarade bra till Peter Forssberg när han sa att det var totalt meningslöst och livsfarligt, sa Silbersky efter Forssbergs uttalande.

”Det var länge sedan”

Åke Svanstedt hördes på nytt under måndagens rättegång angående att han har testat grisfösare.

– Att jag inte har berättat det är för att jag skäms. Det var länge sedan. Det var kanske 27-28 år sedan som jag testade. Det var väl någon expert som tyckte att jag skulle göra det. Hästen slog bakut och sakerna gick sönder. Jag fick gå hem, säger Svanstedt.

Och fortsätter.

– Troligen var det någon som sa att jag skulle testa. Det var väl någon som trodde att det skulle bli bättre fart på hästen då. Jag tror inte att jag körde hästen något mer efter det.

När rättens ordförande undrar varför han inte berättade det här tidigare när man frågade om han använt en grisfösare – säger han:

– Jag tyckte inte att det hade med det här att göra.

FAKTA
ARTIKELN HANDLAR OM