”Tror åklagaren är ganska nöjd”

TRAV

Två dagar före julafton kommer domen mot travtränaren Åke Svanstedt.

Ord står mot ord och Svanstedt riskerar avstängning och dagsböter.

– Döms han är det inte säkert att han får prövningstillstånd till hovrätten, säger advokaten Ulrika Borg.

Åke Svanstedt, förstemannen Glenn H Persson och den före detta anställde Carl-Johan Jepson är misstänkta för att ha använt grisfösare på hästar i träning.

Advokaten Ulrika Borg har läst hela förundersökningen och tagit del av förhandlingarna via media och ljudupptagningar från rätten.

– Jag kan säga att åklagaren är nog ganska nöjd med de här dagarna och han tycker nog att han har fått det här styrkt. Åklagaren tycker nog att vittnena är starka för hans del. Sedan kan jag förstå Svanstedt och Silbersky. Varför skulle Svanstedt göra det här?

”Bra vittne”

Hon tror att åklagaren är extra nöjd med vittnet Erik Fredriksson som plötsligt erkände att han använt grisfösare hos Svanstedt och att Åke själv beordrat det.

– Jag kan tro att åklagaren tycker att det här är ett bra vittne. Han riskerar till och med själv att bli dömd. Det vanligaste är att man ändrar sig och försöker slingra sig ur.

Om det blir en friande eller fällande dom vågar hon inte spekulera i.

– Det har gått som på räls förutom vittnet som ändrade sig. Jag har en väldans massa åsikter om rättegången och hur det kommer att gå. Men ibland kan man vara säker på att en person ska dömas och så blir han eller hon frikänd. Så det är jättesvårt att göra en bedömning.

Krävs prövningstillstånd

Alla tre riskerar att få böter eller villkorlig dom och kan även förlora sina licenser.

Men om de döms och överklagar är det inte säkert att de kan få domen prövad i hovrätten.

– Döms de till böter krävs det prövningstillstånd för att få målet prövat i hovrätten. Döms de till villkorlig dom krävs inget prövningstillstånd.