Beskedet i dag: Svanstedt fälls

Dom i dag mot travtränaren

TRAV

Åke Svanstedt döms för anstiftan till brott mot djurskyddslagen.

Travtränaren får dagsböter.

Tre veckor efter den uppmärksammade rättegången mot Åke Svanstedt, som misstänks för anstiftan till djurplågeri, föll domen under tisdagen vid klockan elva.

Åke Svanstedt döms för anstiftan till brott mot djurskyddslagen. Straffet blir 60 dagsböter á 290 kronor. Åtalet gällande anstiftan till djurplågeri ogillas.

Carl Johan Jepson, som arbetade i Åke Svanstedt stall, döms för två fall av brott mot djurskyddslagen. Påföljd blir 60 dagsböter á 230 kronor.

Åke Svanstedts försteman, Glenn H Persson, döms för två fall av olaga hot och ett fall av medhjälp av brott mot djurskyddslagen. Straffet blir 60 dagsböter på 150 kronor.

Ökar straffvärdet

Åke Svanstedt döms för två fall av anstiftan till brott mot djurskyddslagen. Tingsrätten menar att han har begått brotten i sin yrkesverksamhet och därför ökar straffvärdet. Samtidigt har rätten haft i åtanke att brotten skedde för flera år sedan och att han kan få problem i sin yrkesutövning.

Rätten menar att det är det finns omfattande muntlig bevisning och det räcker till en fällande dom.

Försvarets vittnen berättade under förhandlingarna att de aldrig sett en grisfösare hos Åke Svanstedt. Men rätten menar att det är svårt att se i efterhand om en häst utsatts för ström och försvarets vittnen har aldrig varit närvarande vid händelserna.

Väntar med besked

Nu har alltså tingsrätten gett sin dom i fallet och nu väntar domen från Svenska Travsportens Centralförbund. STC berättade under måndagen att de kommer att ta ställning först efter en slutgiltig dom.

FAKTA

Åtalspunkter

Åke Svanstedt, travtränare

Åtalad för anstiftan till djurplågeri.

Domen: Åtalspunkten ogillas. Däremot fälls Svanstedt till dagsböter för anstiftan till brott mot djurskyddslagen.

Glenn H Persson, Svanstedts försteman

Åtalas för medhjälp till djurplågeri samt övergrepp i rättssak.

Domen: Döms för medhjälp av brott mot djurskyddslagen och för olaga hot.

Carl-Johan Jeppsson, tidigare anställd hos Svanstedt

Åtalas för djurplågeri.

Domen: Döms för brott mot djurskyddslagen.