Härvans stora förlorare: travsporten och spelet

Läs Mattias Karlssons krönika om Svanstedt-domen

TRAV

Den stora förloraren är travet.

Grisfösarhärvan kommer att få konsekvenser för sporten och spelet.

Åke Svanstedt klarar sig ändå.

Uppståndelsen har aldrig varit så stor runt travet som vid det här fallet. Oavsett utgången är det den största skandalen som har drabbat den här sporten.

För exakt ett år sedan vid den här tiden var trycket lika hårt när vittnen trädde fram i Kvällsöppet i TV4.

Jag skrev då att jag undrade vem som egentligen hade lust att spela och se på trav de stora tävlingsdagarna runt jul.

Blir svårare att locka nya hästägare

Det känns makabert nu också när media, även Sportbladet, kastar sig mellan rättegångsdomarna och spelanalyser inför nästa lopp.

För ett år sedan tycktes det trots allt inte bli någon påverkan på spelet.

Att ändå tro att det inte får konsekvenser för sättet att se på den här sporten över längre sikt är som att sätta sig på sig ett helstängt huvudlag, för att skriva i travnördtermer.

De insnöade och fastbitna kommer naturligtvis att fortsätta tycka det är en rolig hobby och kommer att vilja vinna pengar.

Men visst kommer det att bli svårare att locka nya hästägare i den breda massan, och visst kommer många småspelare inte tycka att det är lika lockande att köpa en Harry Boy i snabbköpet.

Åke Svanstedt och två av hans medarbetare har alltså fällts i tingsrätten.

De är ändå inte skyldiga förrän domen har vunnit laga kraft, de har tid på sig att överklaga och fallet kan gå vidare till hovrätten.

Jag önskar inte Svanstedt något ont

Åke Svanstedt döms inte för anstiftan av djurplågeri, utan anstiftan av brott mot djurskyddslagen eftersom det inte har kunnat säkerställas att hästarna har lidit.

Jag har fått massor av mejl och samtal från läsare som är rasande över att Åke Svanstedt får fortsätta att tävla, men i det här läget tycker jag att Svenska Travsportens Centralförbund gör rätt att avvakta innan något är fastställt.

Samtidigt ska det kommas ihåg att de ändå är fällda av en enig nämnd, det krävs en del för att hovrätten ska anse dem oskyldiga.

Så visst är det allvarligt.

Jag är oberoende journalist, det är ändå svårt att inte bli djupt berörd och ledsen över den här soppan när jag gillar den häftiga racingen med de mäktiga djuren.

Jag önskar Åke Svanstedt inget ont.

Och inte hästarna heller.

ARTIKELN HANDLAR OM